Confidenţialitate

43 de orașe, fără bani pentru salarii și alte cheltuieli. Ce le-a transmis premierul

43 de orașe din România nu mai au bani de salarii și nu pot acoperi costurile legate de încăzire sau iluminat public.

Președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță a spus, la Europa FM, că la ultima rectificare aprobată de guvernul Dăncilă, au fost 25 de orașe care au primit un buget mai mic decât cel alocat unei comune, adică sub 1000 de lei pe locuitor.

”Situația este una foarte complicată, de criză, o menționăm de luni de zile. La aceste 25 (de orașe), se adaugă alte 18 orașe, aflate într-o dificultate majoră, chiar dacă au peste 1000 de lei/locuitor, au cu puțin peste 1000 de lei, ceea ce nu le permite să își asigure cheltuielile privind salariile pe întreg anul, nu știu dacă vor putea să-și încălzească școlile, grădinițele. Discutăm de cheltuieli atât în primărie, cât și instituțiile din zona finanțată de autoritățile locale, spitale, licee și alte servicii, de consumul de apă, de gaze, de electricitate”, a spus Ionel Chiriță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Asociației Orașelor din România i-au prezentat ieri aceste probleme premierului Ludovic Orban, iar în perioada următoare vor avea o întrevedere și cu ministrul Finanțelor.

”(Premierul) Nu ne-a dat un termen, dar s-a înțeles urgența acestei situații și eu cred că în cel mult o săptămână-două, ar trebui să se întâmple acest lucru ca orașele să poată să-și repună într-o relație corectă această situație, relațiile în fapt cu furnizorii de utilități, cu constructorii. Vă pot spune că în Harghita, de exemplu, atât Bălanul cât și Vlăhița se află într-o situație destul de dificilă, în Hunedoara, Călanul, în Iași, și Hîrlău și Podul Iloaiei”, a menționat președintele executiv al AOR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Ludovic Orban spunea recent că proiectul rectificării bugetare trebuie finalizat până pe 15 noiembrie, astfel încât Guvernul să-l poată aproba până la sfârșitul acestui an.