400.000 de elevi români, din peste 3 milioane, nu au încă acces la internet în timp ce școala se face în scenariul roșu, adică de la distanță.
Secretarul de stat în Ministerul Educației Jean Badea spune că în localitățile în care trăiesc acești copii, în zone defavorizate, operatorii de comunicații nu au putut crea deocamdată, infrastructura necesară:
„E vorba de comunitățile în care nu există, în momentul acesta, acces la internet. Sper ca în doi ani, în funcțiile de discuțiile pe care le avem, în doi ani vom avea internet în toate comunitățile.”
Oficialul Ministerului Educației spune că, în ciuda faptului că în România internetul are viteze bune, suntem nația cel mai slab digitalizată din Uniunea Europeană.
De aceea, Ministerul Educației și 24 de organizații guvernamentale au elaborat o strategie de învațare a întregii populații cum să se descurce online.
Se va începe chiar de anul viitor, când elemente de bază de folosire a platformelor online și a calculatoarelor vor fi predate chiar de la clasele primare.
Jean Badea spune că populația saracă ar putea primi chiar vouchere pentru a-și plăti abonamentul la internet:
„Există în acest moment, deja, la implementare la Ministerul Comunicațiilor, acel serviciu universal, serviciul de poștă, fiecare cetățean din țara asta să poată să transmită, indiferent că-și permite sau nu-și permite să plătească, plic către autorități, există acest serviciu universal. Discuțiile pe care le-am avut ANCOM este ca acest serviciu universal cumva să se extindă și pe partea de internet, să se poată, pe bază de alocare socială, vouchere pentru internet.