Confidenţialitate

4 tone de cocaină, ascunse în butoaie și cutii cu pulpă de fructe, capturate în Portul Constanța. 2 persoane, reținute| AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

Captură impresionantă de droguri în portul Constanța: 4 tone de cocaină. Polițiștii antidrog și DIICOT au găsit cantități uriașe de cocaină ascunse în 16 tone de fructe congelate importate din Ecuador. Doi bărbați au fost deja reținuți, iar procurorii DIICOT Constanța propun arestarea lor preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În data de 18 septembrie un container, importat din Ecuador, de către o firmă din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța. Poliția Română și DIICOT aveau, se pare, informații despre marfă și destinația ei.

Investigațiile începuseră înainte de descărarea containerului. Așa că, în aceeași zi, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost lăsat să își vadă de drum spre Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a făcut din containerul care conținea 75 de butoaie, fiecare cu greutate netă de 200 de kilograme.

„Transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. În cursul zilei de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Punctul de trecere Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe”, a explica specialistul DIICOT Melania Melconian.

După capturarea drogurilor disimulate în pulpele de fructe congelate, au fost prinși trei suspecți. La perchezițiile de la Aiud aceștia amenajaseră un depozit pentru a păstra 88 de cutii ce conțineau 900 kilograme de fructe congelate.

DIICOT Constanța a dispus reținerea a doi dintre suspecți urmând să propună Tribunalului arestarea lor preventivă pe 30 de zile.

2 persoane au fost reținute în acest dosar

Tone de droguri au fost confiscate în Portul Constanța. Acestea veneau din Ecuador în containere care transportau cutii cu 16 tone de pulpă de fructe. În ele era ascunsă cocaină. Încărcătura a intrat în portul Constanța și urmau să ajungă la Aiud. 2 persoane au fost reținute în acest dosar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În ziua de 18 septembrie 2024, un container ce a fost transportat de o navă maritimă din America de Sud și care a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța, în urma realizării formalităților vamale a fost deplasat către Municipiul Aiud, unde au fost transbordate într-un autocamion frigorific. În urma efectuării controlului autocamionului frigorific și ulterior a analizelor chimice de laborator, s-a evidențiat faptul că produsul respectiv conține un drog de mare risc, respectiv cocaină”, a declarat marți Eduard Mirițescu – adjunct Poliția Română.

 

Redăm comunicatul integral al DIICOT

„Astăzi, 24.09.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, Biroul de Combatere a Traficului de Droguri au dispus reținerea a 2 inculpați, cu vârstele de 33 și 36 de ani, cercetați într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

Din materialul probator administrat a rezultat că în ziua de 18 septembrie 2024, în cadrul unei operațiuni de import din Ecuador, efectuată de o societate comercială din România, un container conținând, conform documentelor, butoaie și cutii cu pulpă de fructe a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța.

Având în vedere anumite date și indicii potrivit cărora în încărcătura alimentară sunt disimulate droguri de mare risc, respectiv cocaină, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, Biroul de Combatere a Traficului de Droguri, polițiștii D.C.C.O. Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanța-S.C.C.O. Porturi Maritime și D.O.S au efectuat activități specifice de investigare pentru strângerea probelor necesare în cauză.

Pe parcursul cercetărilor au fost identificați doi cetățeni români, inculpați în dosarul penal, implicați în activitatea infracțională.

Astfel, la data de 18 septembrie, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.

Precizăm că transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. În cursul zilei de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Punctul de trecere Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe.

Ulterior capturării drogurilor s-a intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate.

Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților.

Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime B.

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.

Sursa foto: Poliția Română

Citește și: Credibilitatea testelor antidrog. Vlad Zaha, expert criminolog: Poliția ar trebui antrenată să depisteze semnele unui șofer drogat | VIDEO