Confidenţialitate

4 mituri despre SIMPV, distruse de Expert Forum și Centrul pentru Resurse Civice, membri ai coaliției FiecareVot

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va funcționa la alegerile locale de duminică.

Pe rețelele sociale s-au răspândit mai multe mituri legate de SIMPV, pe care specialiștii Expert Forum și ai Centrului pentru Resurse Civice, membri ai coaliției FiecareVot, au căutat să le distrugă printr-o argumentație ușor de urmărit și înțeles.

Pe siteul https://votcorect.ro sunt demontate aceste mituri, dar sunt oferite și explicații pe larg despre alte aspecte ce țin de desfășurarea alegerilor în România.

Mituri populare despre SIMPV

prin SIMPV se pot frauda alegerile

SIMPV nu permite modificarea rezultatelor alegerilor și nu numără voturile. Voturile sunt exprimate pe buletine de hârtie, numărate în fața membrilor birourilor electorale. Procedura se filmează și pot exista și observatori care să monitorizeze procesul. Procesele verbale există și in format tipărit și sunt semnate de membrii biroului electoral, ceea ce arată că există consens asupra cifrelor

cât timp nu funcționează SIMPV, nu mai există control

dacă se întâmplă ca SIMPV să nu funcționeze din diverse motive, se completează un formular de către operator, în care se trec persoanele care au votat în acea perioadă. Dacă se pierde conexiunea, datele sunt încărcate automat în sistem când aceasta se restabilește. Tot în această perioadă, președinții birourilor electorale pot verifica prin telefon dacă persoana respectivă are drept de vot sau dacă a mai votat

SIMPV poate dezvălui unor terți identitatea alegătorului

operatorii și membrii birourilor electorale sunt obligați să respecte prevederile privind protecția datelor personale și trebuie să semneze și un document în acest sens. Datele alegătorilor nu se publică. Tabletele nu vor filma identitatea persoanei care votează, întrucât se înregistrează doar numărarea voturilor. De asemenea, nu se pot face conexiuni între opțiunea de vot și identitatea alegătorului.

Operatorii de tabletă sunt angajați ai unor servicii

operatorii nu sunt angajați STS, ci persoane care trimit o cerere către Autoritatea Electorală Permanentă și dau un examen, după ce participă la cursurile de pregătire. Oricine este interesat și îndeplinește condițiile poate depune o candidatură.