Confidenţialitate

3 martie, Ziua Mondială a Auzului. Ministrul Sănătății anunță crearea unui registru național pentru copiii cu deficiențe de auz | AUDIO 

De Ziua Mondială a Auzului, ministrul Sănătății a anunțat că se va crea un registru național pentru copii cu deficiențe de auz. În acest fel, va exista o bază de date cu toți copiii care au nevoie de proteze sau implanturi auditive. În prezent, la multe spitale din țară, s-au creat liste de așteptare pentru copiii care au nevoie de sprijin din partea statului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o dezbatere organizată de DC News: „Să facem o unitate care să gestioneze toată baza de date a acestor copii care au deficiențe de auz”

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mă gândesc că acest registru național ar putea să fie la Institutul Hociotă, fie la INSMC – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu – Rusescu – să facem o unitate care să gestioneze toată baza de date a acestor copii care au deficiențe de auz și care trebuie să beneficieze în mod evident de resursele terapeutice existente în acest moment”, a declarat ministrul Sănătății.

Casa Națională de Sănătate decontează costurile implanturilor și dispozitivelor auditive. Șefa Casei Naționale de Sănătate, Valeria Herdea a vorbit și despre necesitatea testării auzului în primele luni de viață ale unui copil:

Președinta CNAS, Valeria Herdea: Este esențial ca mama, în primele luni de viață ale copilului, practic, în primele patru-șase săptămâni să meargă pentru testarea auzului

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă nu educăm gravida și programul acela național de educație a gravidei va deveni o realitate peste tot și femeile vor fi informate asupra potențialului de risc al unui copil și va ști acea femeie că va trebui să aibă un medic de familie la care să meargă cât e însărcinată. Apoi să ajungă să fie preluat copilașul, apoi să fie urmărit și că este esențial ca în primele luni de viață, practic, în primele patru-șase săptămâni să meargă pentru testarea auzului, pentru a face o ecografie cardiacă, o ecografie de șold. Din start sunt niște lucruri care ne vor așeza pe alt plan, de depistare precoce”, a precizat șef CNAS, Valeria Herdea.

În prezent, din 230 de maternități câte există în România, doar în 186 se face testarea auditivă a nou-născuților, în condițiile în care nu există suficient personal calificat pentru a face astfel de testări.

Peste 500 de copii au fost operați în 2024 în cadrul programului național de tratament al surdității

Potrivit președintei Casei Naționale de Sănătate, anul trecut, în cadrul programului național de tratament al surdității au fost operați peste 500 de copii. La nivel național sunt puține unități medicale unde au se pot face aceste proceduri: la Cluj, Craiova, Iași, Mureș, Timiș și la patru spitale din București: Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Victor Gomoiu și Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie ORL Profesor Doctor Hociotă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: CNAS va funcționa pe o platformă informatică nouă începând din 2026. Președintele instituției: „Avem o platformă a cărei vechime este din 2008” | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.