37 de organizații neguvernamentele solicită parlamentarilor din Camera Deputaților să acționeze cu responsabilitate și să oprească adoptarea Legii Vânătorii în forma ei actuală. Într-o scrisoare deschisă, trimisă membrilor Camerei Deputaților, ONG-urile atrag atenția că Legea pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 aduce prejudicii grave dreptului de proprietate şi dreptului la un mediu sănătos, garantate constituțional în România și va atrage automat avizul de Infringement al Comisiei Europene pentru încălcarea Directivei 2009/147/CE privind Conservarea Păsărilor Sălbatice.
Organizațiile neguvernamentale consideră că noua Lege a Vânătorii aflată în procedură de reexaminare la Camera Deputaţilor este un atac la drepturile constituţionale şi la adresa naturii din ţara noastră.
Noua lege ar duce la încălcarea dreptului de proprietate – prin excluderea proprietarilor si a asociaţiilor de proprietari de terenuri de la atribuirea directa in gestiune a fondurilor cinegetice şi introducerea dreptului de servitute pentru vânătorii români şi străini pentru toate proprietăţile din fondurile de vânătoare.
Contestatarii noii legi a vânătorii spun că aceasta va duce și la încălcarea dreptului la un mediu sănătos – prin prelungirea perioadei de vânătoare la 18 specii de păsări şi dublarea cotelor de vânătoare, ceea ce va produce un dezechilibru în cadrul populaţiilor acestor specii în România şi va da liber braconajului.
România, paradisul braconajului
Organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra bilanțului sumbru al braconajului practicat de vânătorii străini în România:
2001: politia italiana a capturat nu mai putin de 12 tone de pasari cantatoare
2009: in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu peste 2.000 de ciocarlani
2010: in Braila, 15 braconieri italieni au fost prinsi cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite
2011: vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000! de ciocarlii vanate in Romania
2013: un italian a fost prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate
(în imagine Ciocârlanul ( Galerida cristata) FOTO: Daniel Petrescu)