Confidenţialitate

33 de ani de la retragerea sovieticilor din Afganistan

La 15 februarie 1989, ultimul soldat sovietic părăsea Afganistanul, marcând sfârşitul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte armate din era postbelică.

Sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, URSS a luat decizia de a retrage toate trupele de luptă de pe acest front până la sfârşitul anului 1988.

Afganistanul devenise “o rană sângerândă”, după cum opina la momentul respectiv liderul sovietic.

Aproape 100.000 de soldaţi sovietici au preluat controlul asupra principalelor oraşe şi ale marilor rute de transport, distrugând sate întregi pentru a se asigura că acestea nu devin refugii sigure pentru mijahedini, amintește Historia.

Diversele grupuri de rebeli au primit sprijin extern, din partea Iranului, Pakistanului, Chinei şi Statelor Unite. În aprigul război de aproape un deceniu, descris ca “Vietnamul Rusiei”, aproximativ un milion de civili au fost uciși, alături de 90.000 de luptători mujahedini, 18.000 de soldaţi afgani şi 14.500 de soldaţi sovietici.

După retragerea sovieticilor de pe acest front, s-a dezlănţuit un război civil care a pregătit terenul pentru preluarea puterii de către talibani în 1996.

La trei deceni distanţă, Rusia ar putea invada Ucraina, după cum se tem cancelariile occidentale.

Informațiile despre un asemenea scenariu sunt contradictorii.

Cu peste 130.000 de soldaţi masați la graniţa comună, regimul de la Kremlin ar putea da startul un război la fel de sângeros şi dăunător.

Eforturile diplomatice s-au intensificat în ultimele săptămâni.