Confidenţialitate

33 de ani de la explozia de la Cernobîl

26 aprilie marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani.

Vântul a purtat norul radioactiv peste granițele Uniunii Sovietice.

Moscova şi alte puteri comuniste au ascuns proporțiile dezastrului. Cum au aflat românii despre accident?

Comitetul Central al Partidului Comunist Român şi Televiziunea Română au aflat despre accidentul de la Cernobâl chiar din seara zilei de 26 aprilie.

Însă, ştirea a fost făcută publică mult mai târziu.

Nicolae Melinescu, fost jurnalist TVR, a povestit pentru Europa FM că ştirea a venit în seara zilei de 26 aprilie, pe agenţiile internaţionale de presă.

Dar de-abia peste 4 zile, pe data de 1 mai, după ce a avut loc o şedinţă a CC al PCR, s-a dat publicităţii un comunicat.

Era un comunicat sec, fără prea multe explicaţii şi fără nici o legătură cu România.

Iar întâlnirea Comitetului central a avut loc de-abia după ce, pe 29 aprilie, au fost raportate creşteri ale poluării, ale cotelor admisibile de radiaţii, în nordul Moldovei.

Cu toate acestea, oamenii aflaseră de la Europa Liberă despre ce se întâmplase foarte aproape de graniţa României.

Au urmat apoi verificări ale concentraţiilor radioactive din aer, apă şi alimente. O perioadă s-a interzis de pe piaţă laptele, brânza şi carnea. Dar pentru că, oricum, era vorba de alimente care se găseau greu în acea perioadă, nimeni nu a făcut legătura cu accidentul de la Cernobîl.

Pastilele cu Iod au fost şi ele date populaţiei prea târziu, la o săptămână de la accident, iar potrivit specialiştilor acestea au efect în maxim 48 de ore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.