Confidenţialitate

#30în30: Anul 2005

În 2005, dupa ani in care fusese afectată de inflație, România trecea la leul greu. Dădea o valoare mai exactă banilor, tăind 4 zerouri: 10.000 de lei vechi echivalau cu 1 leu nou.
Într-o ceremonie la miezul nopții, organizata de Ziarul Financiar, președintele si premierul de atunci, Traian Băsescu si Călin Popescu Tăriceanu, se alaturau guvernatorului BNR Mugur Isărescu si extrăgeau de la bancomat primii lei noi.

Bancnotele vechi au mai circulat în paralel cu cele noi doar 6 luni. Dar și la ani distanță, mulți români continua să se exprime sau sa gandeasca în lei vechi.

În martie 2005, erau răpiți în Irak trei jurnaliști români: Sorin Mișcoci, Marie-Jeanne Ion și Ovidiu Ohanesian. Intr-o perioada in care extremistii jihadisti recurgeau adesea la executii, răpitorii cereau României să își retragă militarii din Irak.

Cei trei jurnaliști erau eliberați după 55 de zile de captivitate. Aveam sa aflam insa ca rapirea celor 3 fusese organizata de niste oameni de afaceri din tara. Trei ani mai târziu, acestia erau condamnati la inchisoare, insa omul de afaceri sirian Omar Hayssam era de negăsit.

În 2005, se lansa la nivel național numărul unic de urgență 112. Era folosit încă din 1991 de toate statele membre ale Uniunii Europene.

La aproape 85 de ani si dupa 26 de ani de pontificat, la Roma murea Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Wojtyla.

Îi era desemnat succesor cardinalul Joseph Ratzinger, ce devenea Papa Benedict al 16-lea.

Adriana Iliescu mai mult decât fericită. În 2005, Adriana Iliescu devenea femeia cea mai în vârstă din lume care dădea naștere unui copil. Avea aproape 67 de ani, iar experienta ei era atât o premieră medicală, cât și subiect de dezbateri etice aprinse legate de varsta mamei la fertilizarea in vitro. Adriana Iliescu a detinut recordul Guinness Book doar un an – pana cand a fost intrecuta de o femeie din Spania.

În 2005, România obținea cea mai bună clasare la concursul Eurovision. Luminița Anghel și Sistem ocupau locul 3 în finala de la Kiev, cu Let me try.

În 2005, la vârsta de 17 ani, handbalista Cristina Neagu era desemnată cea mai valoroasă jucătoare a lumii la Campionatul European de Junioare din Austria, unde România câștiga argintul. Între timp, a devenit singura handbalistă din istorie recompensată de 4 ori, de Federația Internațională de Handbal, cu titlul de Cea mai bună handbalistă a anului.

Tot argint câștiga in 2005 și naționala de senioare, antrenată de Gheorghe Tadici, la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din Rusia.

Pe 29 septembrie, fotbalul romanesc avea o “seară magică”: in preliminariile Cupei UEFA, Steaua, Dinamo si Rapid se califica in grupele competitiei continentale.

În 2005 se încheia si perioada de glorie a lui Michael Schumacher, deținătorul a 7 titluri mondiale de Formula 1. De la Renault, spaniolul Fernando Alonso, devenea pentru prima oară campion mondial și întrerupea șirul de 5 titluri consecutive obținute de rivalul său de la Ferrari.

Iar in tarile din fosta Republica Iugoslava se reunea in concert o trupa simbol – Bijelo Dugme – destramata la inceperea razboaielor din zona, cu 14 ani mai devreme. Tinea, simbolic, doar 3 concerte: în Bosnia – la Sarajevo, în Croatia – la Zagreb și în Serbia – la Belgrad și aduna, în total, aproape 400.000 de fani.

Se întâmpla acum 14 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.