În ianuarie 2002, bancnotele și monedele euro sunt introduse în 12 țări ale Uniunii Europene.
În România, încă aspirantă la statutul de membru, izbucnește scandalul „Armaghedon”: 11 rapoarte anonime, trimise pe e-mail mai multor redacții și ambasade, prezinta problemele – în special de coruptie – ale societății românești. Scandalul e in punct maxim când raportul Armaghedon 2 da date despre averea considerabilă a premierului de la acea vreme, social-democratul Adrian Năstase.
Tânărul procuror Cristian Panait, în vârstă de 29 de ani, e găsit mort, după ce căzuse de la etajul 10 al apartamentului în care locuia împreună cu mătuşa sa. Panait refuzase să înceapă urmărirea penală împotriva procurorului ce ancheta apropiaţi ai lui Adrian Năstase.
Jurnalist, regizor și militant al societății civile, unul dintre cei mai citiți editorialiști din Timișoara, dispare în iunie 2002. Trupul lui e găsit un an mai târziu într-o pădure, iar anchetatorii stabilesc relativ rapid că a fost sinucidere. Rudele si apropiatii contesta inca administrarea probelor. Iosif Costinaș era preocupat de dosarele Revoluției și lucra – in momentul dispariției – la o carte cu dezvăluiri despre lumea interlopă din Timiș.
În 2002 e în plina desfășurare subscripţia publică lansată cu un an inainte de Guvernul Năstase, prin ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agaton, pentru priectul Dracula Park.
Se aduna bani pentru ceea ce se anunta a fi cel mai mare parc tematic din estul Europei. Se va dovedi cel mai rasunator esec turistic al Romaniei: aproape 14.000 de persoane si institutii ce contribuie la subscriptie nu isi mai vad vreodata banii.
2002 este si anul Caragiale – în toată țara, se marcheaza 150 de ani de la nașterea dramaturgului.
La Cluj-Napoca are loc prima ediție a TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania – ce se va dovedi in timp cel mai important festival de film din Romania.
Are premiera filmul „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil.
Iar Nicolae Mărgineanu lansează „Binecuvântată fii, închisoare”, o incursiune în România stalinistă.
Țara face un pas mare în a o rupe cu trecutul in noiembrie 2002: la summitul NATO de la Praga, 7 țări sunt invitate să înceapă negocierile de aderare. Ne aflam printre ele. La o zi după această veste, Bucureștiul îl primeste la Bucuresti pe presedintele american George W. Bush.
Nu suntem însă la fel de pregătiți sa aderam la Uniunea Europeană. În decembrie 2002, 10 tari candidate sunt invitate să se alăture intr-un an si jumatate. România și Bulgaria vecina mai au de asteptat 4 ani, in care sa se pregateasca mai bine.
Se întâmpla acum 17 ani.