Confidenţialitate

#30în30: Anul 2001

2001 este pentru totdeauna asociat atentatelor teroriste de la 11 septembrie, din Statele Unite ale Americii. Două avioane de pasageri deturnate si izbite în plin in Turnurile Gemene din New York, un altul in cladirea Pentagonului, la Washington, și un al 4-lea ce se prabusea pe un camp din Pennsylvania, dupa ce pasagerii de la bord opusesera rezistenta atacatorilor.

Aproximativ 3 mii de oameni au murit in acea zi in atentatele atribuite rapid gruparii teroriste Al-Qaeda, conduse de Osama Bin Landen.

La scurt timp după atentate, președintele american George W. Bush anunța un „război împotriva terorii”, la care România avea să ia parte. De atunci, peste 40.000 de soldați români au participat la operațiunile din Afganistan. Cateva zeci și-au pierdut viața.

În țară, în 2001 statul român se afla în plina perioadă de privatizări. Era anul în care se încheia privatizarea Combinatul Sidex Galați. Pe atunci, Ovidiu Mușetescu era Ministru al Privatizării.

Sidex avea 28.000 de angajați și cu toate problemele, tot facea 5% din PIB-ul României. În urma privatizării, statul român a încasat 70 de milioane de dolari. După unele estimări, doar fierul vechi din combinat valora de 10 ori mai mult. În prezent, la Sidex Galați mai lucrează 6.000 de oameni.

În România lui 2001, salariul mediu net era de 3 milioane de lei. Inflația de peste 33%, era printre cele mai mari din Europa. Banca Națională punea în circulație banconta de 100.000 de lei.

Tot în 2001 avea loc prima întâlnire dintre Regele Mihai și președintele Ion Iliescu. Presa vremii vorbea despre o împăcare, în condițiile în care după Revoluție, autoritățile făcusera tot ce le statuse în puteri sa împiedice întoarcerea în țară a fostului suveran.

La Pro TV, Regele Mihai declara ca i-a iertat pe Ion Iliescu și ai săi pentru ce i-au făcut lui personal, dar ca nu ii poate ierta pentru ce au făcut Romaniei.

Primar al Bucureștiului, Traian Băsescu începea o campanie de eutanasiere a câinilor comunitari. Organizațiile nonguvernamentale protestau vehement și la București ajungea chiar și Brigitte Bardot, ferventa aparatoare a drepturilor animalelor. Actrița venise sa-l convinge pe Traian Băsescu să renunțe la eutanasieri. Se întâmpla pe 1 Martie.

Anul 2001 însemna și retragerea din activitatea a lui Gică Hagi. De-a lungul carierei, Hagi jucase la Farul Constanța, Sportul Studențesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. La echipa națională evoluase în 125 de meciuri și înscrisese 35 de goluri.

“Regele” își încheia cariera la Galatasaray și în ultimul meci oficial, Hagi marca de două ori și dadea o pasă de gol.

Se întâmpla acum 18 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.