Confidenţialitate

#30în30: Anul 2000

Anul 2000 nu era nici pe departe ceea ce cantasera pionierii din vremea lui Ceausescu.
România era într-o stare de dezamăgire generală, desi Taxa pe Valoare Adaugata scadea de la 22 la 19% si era promulga legea de restituire a pădurilor şi terenurilor către foştii proprietari. Asa-numita lege Lupu, dupa initiatorul ei.

În primavara lui 2000, vestul țării era lovit de inundaţii catastrofale.

Mii de familii evacuate, mai multe victime, aproape 500 de case puse la pamant, zeci de poduri si podete – distruse.

Aparea un nou scandal financiar de proportii: se prabusea Fondul Național de Investiții, o schema piramidala care le oferea dobanzi de 4 ori mai mari decat cele ale bancilor.

Peste 300.000 de depunatori se vedeau păgubiţi şi aproape 400 de milioane de euro erau fraudate. In ciuda unui proces indelungat, cu sentinta favorabila, oamenii nu si-au mai recuperat banii.

În Romania anului 2000, rata somajului crestea de la o luna la alta. Si se inmulteau protestele

În 2000, Guvernul CDR incheia cu Banca Mondiala un acord prin care se angaja sa închida fabricile nerentabile si sa treaca la disponibilizari. Se dadea startul privatizărilor prin lichidare.
La Tepro Iași, una din privatizarile eşuate duce la un asasinat sindical – caz unic in Romania. Victima cade Virgil Săhleanu, care se opusese concedierii a peste 1200 salariați ai Uzinei Metalurgice, cumpărate de firma cehă Zelezarny Veseli. Liderul sindical reusise sa obtină în justiție anularea disponibilizarilor.

Desi promisese 15.000 de specialisti in toate domeniile, Convenția Democrată nu reușise să rezolve problemele economice ale tarii. Emil Constantinescu nu candideaza pentru un al doilea mandat, iar in turul doi al alegerilor prezidentiale ajung un politician de stanga – Ion Iliescu si unul extremist – Corneliu Vadim Tudor.

Câștiga din nou Iliescu, cu 2 treimi din voturi. La celalalt capat al lumii, la Jocurile Olimpice din Australia, sportivii nostri obtineau – in 2000 – 26 de medalii, din care 11 de aur:

Succesul rasunător al gimnasticii feminine era umbrit insa de cel mai mare scandal de dopaj din istoria reprezentativei Romaniei. Depistată pozitiv, Andreei Răducan i se retragea medalia de aur la individual compus – fusese tratată împotriva răcelii de medicul echipei cu un medicament ce conținea pseudo-efedrină. Atleta Mihaela Melinte era exclusă de la Olimpiadă pentru ca folosise nandrolon, o substanță interzisă. La fel si doi halterofili din delegatia Romaniei.

Tot în 2000, naționala de fotbal învingea Anglia cu 3-2 si trecerea de faza grupelor la Campionatul European din Olanda si Belgia – ultimul turneu al Generației de Aur. In Bucuresti, suporterii ieseau din nou sa sarbatoreasca in strada.

Tot în anul 2000 – pe 26 mai, într-o zi de vineri, la ora 16 George Zafiu deschidea emisia primului post de radio privat cu acoperire națională din România, Europa FM.

Se întâmpla acum 19 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.