300 de euro pentru obținerea permisului de conducere – acesta era prețul pe care îl plăteau candidații care se prezentau la proba practică de obținere a carnetului.
Din această sumă instructorii opreau 100 de euro, restul de bani ajungea la polițiști.
Ieri s-au făcut percheziții la Direcția de Permise Auto, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București anchetează 87 de persoane.
Anchetatorii spun că aproape 100 de permise au fost obținute fraudulos, iar 7 agenți de la Direcția de Permise de Conducere ar fi acceptat să primească bani de la persoane care dădeau proba traseului. Surse judiciare spun totuși că numărul agenților care primeau mită ar fi mai mare.
În discuțiile cu instructorii, polițiștii foloseau nume de cod pentru candidații care plăteau mita, precum “pachet”, “bucată”, “roabă” sau “blugi”, în timp ce banii erau “coco” sau “iepuroi”. Limbajul codificat era folosit si pentru a stabili întâlnirile în care se solicita o intervenție sau se preda șpaga. “îţi iau un bilet”, “îţi rezerv un loc”, sau ”ţi-am luat medicamente”, “ai un loc rezervat la spălătorie” sunt printre cele mai folosite expresii. Întâlnirile aveau loc chiar la locuinţele agenţilor sau în locuri stabilite dinainte.
Potrivit procurorilor, când doreau să transmită că elevul a fost declarat admis, instructorii şi poliţiştii spuneau “a fost lumină”, sau “a fost soare”.
Înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul, (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor desemnat ca şi “colector” sau “casier”), iar agenții pentru aflau identitatea elevului pentru care s-ar fi realizat traficul de influenţă.
Achetatorii spun că instructorii erau cei care se oferau să îi ajute pe cursanţi să promoveze proba practică. Elevul plătea intre 250 și 350 de euro, iar instructorul păstra doar 100 de euro.
In acest dosar, 87 de persoane sunt urmărite penal pentru luare sau dare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă.