În Maroc, au fost decretate 3 zile de doliu național, după ce peste 2000 de oameni au murit în urma cutremurului de 6,8 grade pe Richter, produs vineri noapte.
Sunt peste 2000 de răniți, dintre care 1400 în stare critică, iar echipele de salvatori continuă să caute supraviețuitori.
Florentina Mihăiță a urmărit ce se întâmplă în Maroc:
De teama unor noi replici, dar și pentru că nu mai au unde să locuiască, mulți marocani și-au petrecut ultimele nopți sub cerul liber. Alții s-au așezat la coadă, la spital pentru a dona sânge, în vreme ce echipele de salvatori, ajutate de voluntari, caută supraviețuitori prin mormanele de moloz.
Dormeam când s-a produs cutremurul. N-am putut scăpa pentru că acoperișul a căzut pe mine. Eram blocată. Am fost salvată de vecini care au îndepărtat molozul cu mâinile. Acum locuiesc cu ei în casa lor pentru ca a mea a fost distrusă complet, a povestit o femeie pentru postul de televiziune Al Jazeera.
Cutremurul de 6,8 grade pe Richter a avut epicentrul în zona Munților Atlas, la aproape 70 de kilometri de Marrakesh, oraș îndrăgit de marocani și de turiștii străini datorită moscheilor sale și palatelor medievale împodobite cu mozaicuri.
Centrul vechi al orașului a suferit pagube serioase, iar drumul sinuos care leagă Marrakesh de Munții Atlas este blocat de bucăți mari de stâncă desprinse în urma seismului. Salvatorii încearcă să ajungă la oamenii din satele montane, cele mai afectate în urma cutremurului.
Următoarele 24, cel mult 48 de ore sunt critice pentru găsirea de supravieuitori, au spus reprezentanții Crucii Roșii, care ajută populația cu alimente, apă potabile și asistență medicală.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300 de mii de oameni au fost afectați de dezastru. Este cel mai grav cutremur din Maroc după cel din 1960, în urma căruia au murit 12 mii de persoane.
(Foto: SRNT News, platforma de știri online a Companiei Naționale de Radiodifuziune și Televiziune din Maroc)