A sosit momentul să-ți reîncarci bateriile într-un binemeritat concediu? Dacă vacanța mult așteptată bate la ușă, înseamnă că și pregătirile de plecare sunt în toi. Fiindcă destinațiile cu plajă sunt preferate de cele mai multe ori, este important să pregătești bagajul în mod corespunzător.
Cu toții ne dorim vacanțe fără incidente și este important ca expunerea la soare să fie făcută cu prudență. Hainele subțiri din bumbac, deschise la culoare, o pălărie și protecția solară, nu ar trebui să ne lipsească din bagaj. Pentru ca zilele lungi, însorite să fie pline de relaxare și bună-dispoziție, iată mai jos câteva sfaturi pentru timpul petrecut la plajă.
- Folosește corect crema de protecție solară
Pentru a te feri de razele puternice, folosește un produs care să protejeze pielea în timpul expunerii la soare. Este indicat să optezi pentru o cremă cu factor de protecție solară (SPF) 30 sau mai mare. De asemenea, alege să te apere atât de razele de tip UVB (sunt absorbite de stratul superficial al pielii), cât și de cele de tip UVA (pătrund mai profund). În plus, indicat ar fi un produs care să aibă rezistență și la apă. Vorbește cu farmacistul și alege în cunoștință de cauză. Sunt variate tipuri care ți se pun la dispoziție, cu textură mai densă sau mai fluidă, de tip spray.
Foarte important, aplică crema cu 30 de minute înainte de a te expune la soare. Totodată, pentru ca loțiunea să fie eficientă, ai grijă s-o întinzi uniform pe piele o dată la două ore. Crește frecvența aplicării dacă transpiri sau înoți. Trebuie să știi că o cremă rezistentă la apă înseamnă 40 de minute de protecție după ce ai ieșit din mare. Deci, nu uita că va trebui sa reaplici crema! Nu în ultimul rând, nu te păcăli că dacă stai la umbră nu mai trebuie să te dai cu loțiune. Tratează conștiincios ritualul de aplicare al cremei de protecție solară pentru ca razele ultraviolete sa nu-ți creeze neplăceri.
- Îmbracă-te cu haine răcoroase și confortabile
Alege să te îmbraci la plajă cu haine subțiri, lejere, din bumbac sau in, care lasă pielea să respire. Culorile deschise permit radiațiilor soarelui să se reflecte. O pălărie cu boruri largi sau o șapcă nu are voie să-ți lipsească din bagaj. Atunci când te plimbi pe malul mării sau ieși la o terasă în apropierea plajei, ține cont că hainele să acopere umerii, brațele și picioarele. Evită îmbrăcămintea din poliester sau alte materiale sintetice.
Foarte important de știut este că există haine anti-UV, adică au protecție împotriva razelor nocive ale soarelui. Dacă SPF (factor de protecție solară) măsoară eficiența cremelor de protecție, UPF face referire la protecția oferită de materialele textile. Alege astfel de haine dacă știi că expunerea la soare este de lungă durată. Pentru o protecție de nivel înalt împotriva razelor UVA și UVB, hainele trebuie să aibă UPF 50+.
Pentru că și ochii sunt foarte sensibili la radiațiile nocive, poartă ochelari de soare cu filtru de protecție anti-UVA și UVB (sfatul este să-i achiziționezi din surse sigure și specializate). În cazul în care orele amiezii te găsesc pe plajă, adăpostește-te la umbră, având în vedere că intensitatea radiației soarelui este foarte mare.
- Respectă orele indicate de plajă
Îți dorești cel mai probabil un bronz intens, însă nu trebuie să te grăbești. Expunerea îndelungată la soare, nu va face altceva decât să cauzeze pielii tale. Cel mai potrivit moment pentru a ieși pe plajă este dimineața până în ora 11 și după-amiaza, după ora 16.00. Deshidratarea este principalul efect al temperaturii crescute. Aceasta afectează atât pielea, prin scăderea conținutului de apă celulară, cât mai ales prin agravarea problemelor cardiace, la persoanele cu tratament.
Pe lângă aplicarea cremei de protecție, alege să ai și o umbrelă de soare la plajă (reține că aceasta nu te protejează complet, este doar un mijloc suplimentar de protecție). Prin urmare, cele mai periculoase ore de stat la plajă sunt în intervalul 11.00-16.00, atunci când razele ultraviolete sunt extrem de puternice și pot să producă arsuri, infecții, dar și insolații. Dacă ai copii mici, prezența la plajă trebuie să aibă loc dimineața foarte devreme și doar pentru puțin timp, apoi seara după ora 18.00.
Precauția este cea mai bună într-o vacanță în care te întâlnești din plin cu soarele. Ori de cate ori ieși din casă este indicat să te protejezi de ultraviolete. În concluzie, alege o cremă de protecție potrivită tenului tău, aplic-o cu 30 de minute înainte de a te expune la soare și reînnoiește aplicarea la două ore sau chiar mai devreme, în cazul în care ai intrat în apă sau ai transpirat. Optează pentru haine din bumbac, de culoare deschisă și evită intervalul orar 11.00 – 16.00. Starea de sănătate va însemna implicit un concediu reușit, cu multă bună-dispoziție. Distracție plăcută!
Foto: pexels/Riccardo