Confidenţialitate

Sindicaliștii din învățământ protestează în fața Guvernului pentru salarii mai mari destinate personalului nedidactic | AUDIO

Reprezentanții a trei Federații sindicale din Învățământ protestează în fața Guvernului, cerând salarii mai mari pentru personalul nedidactic. Această categorie ar urma să primească din această lună o creștere de 10%, dar sindicaliștii sunt nemulțumiți și spun că Legea salarizării nu este aplicată unitar. Ministrul Educației – Ligia Deca – a chemat la discuții la această oră câte doi reprezentanți ai fiecărei Federații Sindicale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La protest participă sute de sindicaliști din Educație, veniți din toate colțurile țării. Ei cer creșterea salariilor de bază pentru personalul nedidactic – această categorie primește între 1800 și 2300 de lei și nici acum salariile nu au fost mărite potrivit legii, afirmă președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – Simeon Hăncescu.

„Această categorie primește o creștere de 10 procente la 1 ianuarie, numai că mai trebuie să ajungă la nivelul maxim o sumă suplimentară sau procente suplimentare cuprinse între 8 și 18%”, a explicat Simeon Hăncescu.

Sindicatele cer și adoptarea unui act normativ pentru poziționarea funcțiilor didactice mai sus în ierarhia funcțiilor bugetare

La sfârșitul anului trecut, ministrul Educației anunța creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli, dar nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pe 2023.

Pe de altă parte, salariile nu sunt motivante nici pentru profesori, astfel că sistemul se confruntă cu o lipsă de personal calificat, avertizează sindicaliștii.

„Un profesor debutant are undeva la 2500 și ceva de lei net pe lună. Puterea de cumpărare a scăzut foarte mult pentru zona din Învățământ”, a mai spus Simeon Hăncescu.

Sindicatele cer și adoptarea unui act normativ care să poziționeze mai sus funcțiile didactice în ierarhia funcțiilor bugetare – în raport cu nivelul profesional și importanța lor în educarea tinerelor generații.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marea Britanie se pregătește de cea mai mare grevă din ultimii zece ani. Patru zile de grevă anunțate și în Franța