
Luni, 24 februarie 2025, se împlinesc trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Oficiali ai Uniunii Europene, dar și din Canada se află în această zi la Kiev pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina. Președinta Comisiei Europene, alături de preşedintele Consiliului European și de premierul canadian, Justin Trudeau, fost întâmpinați la gara din Kiev de ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha și de șeful de cabinet al președintelui, Andrii Yermak. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va participa luni, prin videoconferință, la Summitul organizat la Kiev și intitulat „Defence and Security Strategy of Unity. Action Plan”.
UPDATE 13:00. Ilie Bolojan: „România a fost alături de Ucraina, a sprijinit-o constant și vom continua să o facem”
- „Folosesc acest prilej pentru a sublinia respectul nostru pentru curajosul popor ucrainean care luptă cu eroism și sacrificii enorme împtoriva agresiunii ruse.
- Securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întreg continentul european.
- În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina nu numai acum, ci și în etapele care vor urma în procesuld e pace și reconstrucție.
- România a fost alături de Ucraina, a sprijinit-o constant și vom continua să o facem.
- Este evident că trebuie să creștem investițiile în apărare, să avem un plan, coordonare.
- România este pregătită să ajute la găsirea unei păci juste și de durată”.
UPDATE 12:40. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Scopul Rusiei este divizarea între aliați, membri și societăți. În schimb, trebuie să rămânem uniți”
- „Agresiunea Kremlinului a adus suferință și devastare la o scară pe care Europa nu a mai văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia nu caută pace.
- Trebuie să rămânem împreună. Scopul Rusiei este divizarea între aliați, membri și societăți. În schimb, trebuie să rămânem uniți.
- Lumea are nevoie de garanții sigure de securitate. Moldova sprijină aceste eforturi.
- Asta nu e doar despre Ucraina, ci despre noi toți. Și dați-mi voie să fiu clară: Putin nu se va opri la Ucraina. De aceea, răspunsul nostru trebuie să fie ferm”.
UPDATE. 12:35. Prim-ministrul Japoniei: „O pace durabilă trebuie să se materializeze cât mai curând posibil”
- „Condamnăm puternic atacul în desfășurare al Rusiei și ne exprimăm admirația față de curajul și reziliența ucrainenilor.
- Agresiunea Rusiei față de Ucraina este un act revoltător.
- O pace durabilă trebuie să se materializeze cât mai curând posibil.
- Japonia continuă să lucreze cu Ucraina să readucă pacea pe teritoriul frumos al Ucrainei”.
Justin Trudeau, premierul Canadei: „Acesta este un război început dintr-un singur și un singur motiv: dorințele Rusiei de a șterge istoria ucraineană și de a-și extinde imperiul”
- „Acesta nu este un conflict pe care Ucraina l-a dorit, provocat sau pe care l-a cerut în vreun fel. Acesta este un război început dintr-un singur și un singur motiv: dorințele Rusiei de a șterge istoria ucraineană și de a-și extinde imperiul. Pacea nu poate fi obținută fără Ucraina la masa negocierilor. Pe asta pe concentrează Canada”, a declarat premierul Canadei.
UPDATE 11:33. Între timp, liderii UE au luat cuvântul în cadrul summitului de la Kiev. Unii dintre ei intervin prin videoconferință
Petr Pavel, președintele Cehiei: „Orice înțelegere trebuie negociată și acceptată de Ucraina”
- „Vrem cu sinceritate o pace pentru Ucraina și oamenii săi. Dar nu o pace cu orice preț. O pace construită pe umilirea victimelor, una care premiază Rusia pentru agresiunea sa ar o pace adevărată. Ar fi trădare.
- Orice înțelegere trebuie negociată și acceptată de Ucraina. Este evident că orice negociere trebuie să înceapă cu recunoașterea clară a cui este agresorul și cine este victima. Volodimir, tu ai fost ales în mod democratic de ucraineni, iar legitimitatea ta rămîne incontestabilă.
- Fără pace în Ucraina nu poate exista pace de lungă durată în Europa
- Este crucial să contiunăm cu livrări militare pentru Ucraina”.
Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: „Trebuie să ne asigurăm că Ucraina nu va fi forțată să accepte o înțelegere nefavorabilă”
- Walter Steinmeier s-a referit la rezultatul alegerilor din Germania și a spus că majoritatea germanilor au votat pentru democrație, pentru Europa, pentru Ucraina și că nu au uitat ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani.
- „Rusia a început acest război, Rusia a amenințat libertatea și democtația europeană.
- Trebuie să ne asigurăm că Ucraina obține o pace corectă și de durată.
- Trebuie să ne asigurăm că Ucraina nu va fi forțată să accepte o înțelegere nefavorabilă.
- Puteți conta pe Germania!”
UPDATE 11:30. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să negocieze atât cu Ucraina, cât și cu Europa, dar acțiunile sale militare vor înceta numai dacă rezultatul este satisfăcător pentru Rusia
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat luni în Turcia, a susținut o conferință de presă comună alături de omologul său turc Hakan Fidan.
Lavrov a declarat, potrivit Tass, că Rusia este pregătită să negocieze atât cu Ucraina, cât și cu Europa, dar acțiunile sale militare vor înceta numai dacă rezultatul este satisfăcător pentru Rusia.
El a declarat că mult mai multe țări au devenit „realiste” în poziția lor cu privire la Ucraina și că recenta întâlnire de la Riad a ridicat speranța de a avea un dialog normal între Rusia și SUA.
UPDATE 10:45. Von der Leyen, Antonio Costa și Roberta Metsola: „Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat și previzibil, inclusiv pentru reconstrucția țării după război”
Președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au susținut într-o declarație comună că Uniunea Europeană „va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat și previzibil, inclusiv pentru reconstrucția țării după război”
„Rusia și liderii săi poartă întreaga responsabilitate pentru acest război și pentru atrocitățile comise împotriva populației ucrainene. Continuăm să solicităm tragerea la răspundere pentru toate crimele de război și crimele împotriva umanității comise. Salutăm pașii făcuți recent în direcția înființării unui Tribunal Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană și partenerii săi au acționat rapid și unitar pentru a sprijini Ucraina. Uniunea Europeană a acordat Ucrainei asistență economică, umanitară, financiară și militară în valoare totală de 135 de miliarde de euro, dintre care 48,7 miliarde de euro reprezintă asistență militară. Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat și previzibil, inclusiv pentru reconstrucția țării după război”, au transmis cei trei oficiali.
UPDATE 10:32. Șefa diplomației europene Kaja Kallas: „Mă voi deplasa mâine în SUA pentru a mă întâlni cu Marco Rubio și cu alte persoane de acolo pentru a discuta aceste probleme”
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a anunțat luni că se va deplasa în SUA marți, pentru a discuta cu secretarul de stat american Marco Rubio.
„Cred că este bine să avem cât mai multe interacțiuni cu noua administrație din SUA. De asemenea, mă voi deplasa mâine în SUA pentru a mă întâlni cu Marco Rubio și cu alte persoane de acolo pentru a discuta aceste probleme, deoarece este extrem de important”, a delcarat șefa diplomației europene.
Today marks a grim milestone.
For three years, Russia has brutally attacked Ukraine, trying to steal land that isn’t theirs.
Right now, more than ever, we have to support Ukraine.My doorstep ahead of today’s Foreign Affairs Council ↓ pic.twitter.com/GecMBrUcRe
— Kaja Kallas (@kajakallas) February 24, 2025
Șefa diplomației europene a comentat gestul fără precedent al președintelui SUA de a-l numi „dictator” pe Volodimir Zelenski.
„Desigur, nu putem vorbi în numele președintelui Trump, iar aceste declarații sunt destul de interesante. Adică, dictator? În primul rând, când am auzit despre asta, atunci am fost sigur că face o greșeală și amestecă cele două persoane, pentru că [Vladimir] Putin nu a avut alegeri [libere și corecte], sau Rusia nu a avut alegeri [libere și corecte] în 25 de ani, [și] Zelensky este lider ales, ales în alegeri libere și corecte”, a spus Kaja Kallas.
Ea a amintit că în multe țări constituțiile nu permit desfășurarea de alegeri pe timp de război, cum este și în cazul Ucrainei.
UPDATE 09:40. Președinta Comisiei Europene, declarații la summitul de la Kiev: „Nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei. Prin urmare, prima noastră prioritate rămâne consolidarea rezistenței Ucrainei”
- „Dragă Volodimir, 24 februarie 2022 este o zi care va trăi veșnic în infamie.
- Astăzi ne alăturăm vouă în amintirea eroilor căzuți în Ucraina și a celor care încă luptă pe linia frontului.
- O națiune pașnică a fost invadată, fără niciun motiv, cu excepția obsesiei imperiale a lui Putin. Dar noi credem într-o Ucraină liberă și suverană, pe calea sa către Uniunea Europeană. Și ne alăturăm vouă pentru a modela împreună acest viitor.
- Războiul din Ucraina rămâne cea mai centrală și consecventă criză pentru viitorul Europei. Putin încearcă mai mult ca niciodată să câștige acest război pe teren. Scopul său rămâne capitularea Ucrainei. Și atunci știm ce s-ar putea întâmpla mai departe. Pentru că s-a mai întâmplat deja.
- Nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei. Prin urmare, prima noastră prioritate rămâne consolidarea rezistenței Ucrainei. Până în prezent, Uniunea noastră și statele membre au sprijinit Ucraina cu suma de 134 de miliarde de euro.
- Datorită Facilității noastre pentru Ucraina și a împrumutului G7, am acoperit deficitul bugetar al Ucrainei pentru întregul an 2025.
- În paralel, trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții. Și acest lucru va fi în centrul activității noastre în următoarele săptămâni.
- Astăzi, mă aflu aici împreună cu Colegiul Comisiei Europene. O Ucraină liberă și suverană nu este doar în interesul Europei, ci și în interesul întregii lumi. Autocrații din întreaga lume urmăresc foarte îndeaproape dacă există impunitate dacă îți invadezi vecinul și încalci frontierele internaționale. Sau dacă există o adevărată descurajare.
- Acest lucru nu este extrem de important doar pentru Europa. Este, de asemenea, important pentru Asia, pentru Africa și pentru ambele părți ale Atlanticului. O investiție în suveranitatea Ucrainei este o investiție în prevenirea războaielor viitoare.
- Și există mai multe avantaje pentru Europa și pentru întreaga lume. Ucraina are o industrie de apărare foarte inovatoare și înfloritoare. Aceasta nu ar trebui niciodată să alimenteze arsenalele unei puteri agresive, ci să consolideze rezistența unei Uniuni Europene care își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate”.
Ursula von der Leyen: UE va oferi un nou sprijin de 3,5 miliarde de euro Ucrainei. Acesta va sosi în martie
- „Europa este aici pentru a consolida Ucraina în acest moment critic. Pot anunța că o nouă plată de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina va sosi deja în martie.
- Și, după cum tocmai a spus președintele Costa, va avea loc un Consiliu European special. Voi prezenta un plan cuprinzător cu privire la modul de creștere a producției noastre europene de arme și a capacităților de apărare. Și Ucraina va beneficia, de asemenea.
- Timp de trei ani, Rusia a încercat să arunce Ucraina în întuneric, vizând neîncetat infrastructura energetică.
- Am pregătit un pachet ambițios privind securitatea energetică. Scopul este de a asigura un sistem energetic rezistent, sigur și competitiv pentru Ucraina. Vom integra pe deplin piața energiei electrice din Ucraina și Moldova cu piața noastră de energie electrică până la sfârșitul anului viitor. Și vom valorifica întregul potențial al vastelor depozite de gaze ale Ucrainei, dintre care 80% sunt situate în apropierea statelor membre ale UE”.
UPDATE 09:35. Mesajul președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, pentru Ucraina, la trei ani de când țara a fost invadată de Rusia
„Întrucât marcăm trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, România își reafirmă angajamentul deplin față de libertatea, suveranitatea și independența Ucrainei. Trebuie să rămânem puternici până când se va ajunge la o pace justă și durabilă”, a transmis președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
As we count 3 years since Russia’s full scale invasion against #Ukraine, Romania🇷🇴 reaffirms its full commitment to UA’s freedom, sovereignty and independence. We need to keep 🇺🇦 strong until a just and lasting peace can be reached. @ZelenskyyUa
— Ilie Bolojan (@Bolojan) February 24, 2025
Știre inițială
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa au sosit luni dimineață la Kiev.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Ne aflăm astăzi la Kiev pentru că Ucraina este Europa”
„Ne aflăm astăzi la Kiev pentru că Ucraina este Europa. În această luptă pentru supravieţuire, nu este numai destinul Ucrainei în joc. Este destinul Europei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene într-un video publicat pe platforma X, în care aceasta coboară din trenul cu care a sosit la Kiev, alături de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
On the 3rd anniversary of Russia’s brutal invasion, Europe is in Kyiv.
We are in Kyiv today, because Ukraine is Europe.
In this fight for survival, it is not only the destiny of Ukraine that is at stake.
It’s Europe’s destiny. pic.twitter.com/s0IaC5WYh6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2025
Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa: „Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi securitatea Ucrainei este securitatea Europei”
„În urmă cu trei ani, în chiar acest moment, invazia Rusiei a distrus pacea în Ucraina şi a provocat o imensă suferinţă poporului ucrainean”, a postat Costa pe X luni dimineaţă, cu mai multe ore înainte de sosirea la Kiev.
Three years ago, at this very moment, Russia’s invasion shattered peace in Ukraine and caused tremendous suffering to the Ukrainian people.
We have been with you from Day One. pic.twitter.com/bMunEr4hP7
— António Costa (@eucopresident) February 24, 2025
„Astăzi suntem toţi ucraineni. Suferinţele pe care vi le-a adus Rusia de la începutul acestui război neprovocat sunt crude şi de neiertat”, a afirmat Costa într-o video publicat pe platforma X.
„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi securitatea Ucrainei este securitatea Europei”, a afirmat Costa în video-ul publicat.
Ilie Bolojan va lua parte la evenimentul organizat la Kiev prin sistem videoconferință, de la ora 11:00
Din partea României, președintele interimar Ilie Bolojan va participa prin videoconferință, de la ora 11:00, la evenimentul organizat la Kiev pe 24 februarie, la împlinirea a trei ani de la invazia Rusiei.
Teme de discuție în cadrul Summitului de la Kiev: garanții de securitate pentru Ucraina, noi sancținui asupra Rusiei, accelerarea procesului de aderare a Ucrainei la UE
Summit-ul vine într-un moment crucial pentru Ucraina, iar participanții se vor concentra asupra garanțiilor de securitate pentru această țară, adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, accelerarea procesului de integrare europeană a Ucrainei și coordonarea unei politici colective occidentale în ceea ce privește războiul.
Potrivit datelor Comisiei Europene, UE şi cele 27 state membre au susţinut Ucraina în ultimii trei ani cu aproape 134 de miliarde de euro, dintre care 48 de miliarde de euro reprezentând asistenţă militară.
Sursa foto: X / Antonio Costa și Ursula von der Leyen