Confidenţialitate

27 noiembrie, ziua Celsius

La 27 noiembrie 1701, se năștea astronomul suedez Anders Celsius, cel care a creat scala termometrică folosită ca reper și în România. Profesor la Uppsala University, din Suedia, între anii 1730 și 1744, Anders Celsius a creat scala de măsurare a temperaturilor, marcată cu centigrade, în 1742, în care schimba convenția existentă până în acel an.

În 1742, Anders Celsius a propus o scară „inversă” scării Celsius moderne, unde 0 era temperatura de fierbere, iar 100 cea de îngheț a apei, demonstrând în același timp că temperatura de înghețare a apei nu depinde de presiune. Abia în 1744, anul morții lui Anders Celsius, botanistul Carl Linné a inversat scara Celsius, dându-i forma actuală.

Luând în calcul influența presiunii asupra temperaturii de fierbere a apei, Anders Celsius a propus ca punctul de fierbere al apei să fie fixat la presiunea barometrică de la nivelul mării, adică la 101325 Pa.

Cu excepția Statelor Unite ale Americii și a altor câtorva țări, scara Celsius este folosită pe larg în toate colțurile lumii.

Cum se face conversia din grade Celsius în grade Fahrenheit

Scara Fahrenheit a fost propusă în 1724 de către fizicianul Daniel Gabriel Fahrenheit și numită după acesta. Formulele după care puteți face conversia sunt:

Celsius -> Fahrenheit °C = (°F − 32) ÷ 1, 8

Fahrenheit -> Celsius °F = (°C × 1, 8) + 32