Confidenţialitate

27 de ani mai târziu: Revoluția la Pitești

Revoluția de la Pitești …a fost și n-a prea fost. În zilele tulburi din decembrie 1989, s-a creat agitație în instituțiile județene din Argeș.

Zvonurile că s-ar trage focuri de armă în oraș i-au speriat pe mulți localnici. Corespondentul Europa FM la Pitești, Ana Sorescu, povestește că anunțul de la TVR că Piteștiul va fi șters de pe fața pământului de către teroriști nu i-a făcut pe piteșteni să iasă în stradă.

Protestele au început de-abia după fuga soților Ceaușescu. În după-amiaza zilei de 22 decembrie, câteva sute de oameni au intrat în clădirea comitetului județean de partid și au aruncat tablourile președintelui și cărțile care se aflau în încăpere. Nimeni nu vorbea despre schimbarea de regim.

În schimb, a fost o încăierare la propriu pentru funcțiile de conducere. S-a vorbit despre atacurile unor formațiuni de elicoptere. S-a spus că teroriștii vor bombarda Barajul de la Vidraru și Institutul Nuclear din Pitești. Orașul a fost cuprins de panică.  Revoluționarii au cerut ajutorul Armatei.

Însă, Colonelul Anghel, șeful Garnizoanei Argeș a refuzat să trimită militari pentru paza Casei Albe și a trimis membri ai Fanfarei să asigure paza.

La Pitești a murit un singur om, salariat al Uzinei Dacia, împușcat mortal din greșeală de către un dispozitiv de militari. Incidentul a avut loc pe 24 decembrie.

Nu s-a stabilit niciodată din arma cui a pornit glonțul care l-a ucis. Dar, revoluționari cu acte în regulă există. Aproape 400. Printre ei deputați, foști subprefecți, prefecți sau președinți ai Camerei de Comerț și Industrie.

 Cum își amintesc piteștenii de perioada în care regimul Ceaușescu a fost răsturnat?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto 1 : Argeșeanul

Foto 2: Argeșul