La 25 februarie 1817, a fost deschis oficial Muzeul Brukenthal din Sibiu, considerat cel mai vechi muzeu din România. Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp din colecţiile baronului Samuel von Brukenthal, care a construit așezământul între anii 1778 şi 1788.
Cele mai noi secţii ale Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi sunt Galeria de Artă Contemporană, inaugurată în anul 2007, şi Galeria de Artă Românească, inaugurată în anul 2008.
În 2017, Muzeul Brukenthal din Sibiu se pregătește să sărbătoarească două secole de activitate, așa că pregătirile pentru sărbătoare au început din timp. La etajul I au loc o serie de lucrări de reamenajare expozițională cu desfășurare de lungă durată, care presupun zugrăveli, vopsitorii, precum și reconsiderarea conceptului de expunere. Aripa de Sud de la etajul I al Palatului Brukenthal este închisă de la începutul lunii septembrie 2015. Cu toate acestea, mai sunt suficient de multe atracții de descoperit aici.
Începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal s-a constituit un tezaur de obiecte realizate din metale preţioase: argintărie laică şi liturgică, podoabe şi bijuterii, dezvoltând nucleul reprezentat iniţial de cabinetul de numismatică al Baronului Samuel von Brukenthal.
Alături de monede şi medalii, Tezaurul s-a îmbogăţit treptat prin intermediul donaţiilor şi achiziţiilor, piesele provenind de la bisericile evanghelice, ghilde și bijutieri. Colecţia tezaur a Muzeului Naţional Brukenthal cuprinde 1000 de piese de argintărie, dintre care 120 sunt liturgice, aproximativ 100 sunt laice, 655 sunt podoabe şi bijuterii şi peste 200 sunt piese pentru servirea mesei, după cum se precizează pe siteul muzeului.
Tur virtual al Muzeului Naţional Brukenthal
În anul 2010, Muzeul Naţional Brukenthal s-a numărat între câştigătorii Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural – Europa Nostra, la Categoria 4: Educaţie, Instruire şi Conştientizare.
La mijlocul lunii februarie, Muzeul Naţional Brukenthal a devenit și primul muzeu din România care a obținut înregistrarea EMAS, Sistem de Audit și Management de Mediu, care presupune reducerea consumului de energie electrică, gaz natural, apă potabilă, a cantității de deșeuri generate, dezvoltarea gradului de informare și conștientizare pentru probleme de mediu.