Ministerul ucrainian al Sănătății anunță că 25 de persoane au murit în violențele reizbucnite în capitala Ucrainei, ieri la prânz. Au fost cele mai sângeroase lupte de la izbucnirea mişcării antiregim, în noiembrie anul trecut.
Numeroşi răniţi primesc primele îngrijiri medicale în catedrala Sfântul Mihail.
Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC.
În această dimineaţă, forţele de ordine au lansat un al doilea asediu asupra Piaţei Independenţei, unde – orele trecute – se aflau mii de opozanţi care sfidau ultimatumul primit pentru a părăsi zona centrală a oraşului, supravegheată din aer de aparate militare.
Deasupra Kievului se ridicau coloane negre de fum de la baricadele incendiate. Toată noaptea s-au auzit explozii şi împuşcături. În această dimineaţă, maşinile – inclusiv taxiurile – sunt oprite în trafic de poliţişti pentru controale amănunţite.
În oraşul vestic Liov, sute de manifestanţi au luat cu asalt sediile primăriei şi poliţiei din Liov. Potrivit unor surse, aceştia au ocupat – orele trecute – un depozit de arme.
Negocierile dintre liderul opozant Vitali Kliciko şi preşedintele Viktor Ianukovici au eşuat târziu în noapte. Cel din urmă acuză că, în spatele violențelor, se află grupuri de instigatori.
Cancelariile europene, inclusiv Bucureştiul, au făcut apel la dialog real între puterea şi opoziţia din Ucraina.
Șefa diplomației UE, Catherine Ashton, s-a declarat ‘profund îngrijorată’ de tulburări a cerut taberelor să revină urgent la masa tratativelor.
Ministrul britanic pentru relațiile cu Europa, David Lidington, consideră că astfel de violențe n-au mai avut loc în ‘nicio altă democrație europeană’.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, observă că Ucraina se confruntă cu ‘ore dramatice’ și că UE ar putea lua în considerare impunerea de sancțiuni.
De la Washinton, vicepreşedintele Joe Biden a cerut demisia lui Viktor Ianukovici, observând că situaţia a scăpat evident de sub control.
Rusia consideră, în schimb, că Occidentul se face în parte responsabil pentru situaţia sângeroasă de la Kiev, întrucât a susţinut acţiunile ‘de dezordine’ ale opoziţiei.