25 de eurodeputați cer Comisiei Europene un plan concret și alocarea de urgență a unor fonduri pentru copiii rămași orfani în urma pandemiei de COVID. În România nu există statistici privind minorii rămași fără rude apropiate din cauza epidemiei. În schimb, organizația Salvați Copiii atrage atenția că după epidemia de COVID, rata deprivării materiale severe a crescut dramatic în rândul copiilor de la noi, de la 17,7% la 21,4% și, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%. Inițiatorul cererii adresate Comisiei este eurodeputatul român din grupul Renew Europe, Vlad Gheoghe.
El spune că zeci sau chiar sute de milioane de euro ar putea fi alocate chiar din acest an, prin redistribuirea unor sume necheltuite de statele membre.
Cum ar trebui să arate ajutorul pentru cei rămași orfani după moartea celor 800 de mii europeni din cauza COVID?
„Pur și simplu un pachet social care să-i ajute, în general, pe acești copii și pe familiile supravietuitoare. Bineînțeles că fiecare țară membră poate, ulterior, să-și facă niște programe specifice pe care să le lege poate de zona de învățământ, de sănătate sau de social. Dar avem nevoie de deblocarea sumelor de bani de la comisie, care este gestionarul bugetului”, spus Vlad Gheorghe.
Cererea a fost semnată și de alți eurodeputați români. Eugen Tomac este unul dintre ei: „Comisia Europeană are instrumentele legale prn care poate interveni rapid pentru a acorda consiliere psihologică, sprijin administrativ și accesul la educație pentru copiii care au rămas fărtă părinți din cauza acestei tragedii care a afectat întreaga lume”.
În blocul comunitar nu există o statistică generală privind numărul copiilor rămași fără părinți, frați sau bunici din cauza COVID.
În Statele Unite, cel puțin 140 de mii de copii au ajuns orfani astfel, iar Universitatea Imperial College din Londra estimează că la nivel global, 5 milioane de copii au rămas fie fără un părinte sau chiar fără amândoi, fie fără cel puțin un bunic sau bunică.
Citește și: Ciprian Ciucu, despre demisia din PNL: „Nu este momentul oportun să fac un gest extrem” | AUDIO