Ziua Internaţională a Astronomiei este celebrată, anul acesta, la 25 aprilie.
Sărbătoarea este marcată în calendarul astronomilor profesionişti şi amatori în sâmbăta din preajma fazei de Prim Pătrar al Lunii.
Iniţiatorul acţiunii a fost, în 1973, americanul Douge Berger, care conducea Asociaţia Astronomică din Northern California, şi care şi-a dorit să promoveze ştiinţa astronomiei în rândul publicului larg.
Palatul Șuțu din Capitală va găzdui, astăzi, o “Călătorie prin Univers”, un eveniment realizat cu ajutorul unui program de astronomie creat de National Astronomical Observatory of Japan și o proiecție însoțită de explicații “live”. Gazdă va fi Adrian Șonka, directorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.
În parcul Herastrau, la intrarea Charles de Gaulle, revista Ştiinţă&Tehnică, în parteneriat cu clubul de astronomi amatori Astromania şi Institutul de Ştiinte Spatiale din Măgurele, aşteaptă pasionaţii de stele la observaţii astronomice gratuite, expoziţii de astrofotografie şi concursuri cu tematica astronomică, între orele 16.30 si 23.00.
Între orele 12:00 – 23:00, în Grădina Cişmigiu, la intrarea dinspre Primaria Capitalei, Asociaţia Astronomică Urania oferă gratuit posibilitatea de a observa corpuri cereşti cu ajutorul telescoapelor moderne.
Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad invită locuitorii oraşului la observaţii solare, ce se vor desfăşura pe platoul din faţa teatrului „Victor Ion Popa”, între orele 9:30 – 11:00. Programul va continua cu observaţii astronomice nocturne, orele 20:30 – 22:00, lângă statuia lui Mihai Eminescu.
Observatorul Astronomic din Galaţi programează observaţii nocturne gratuite, între orele 20.00 – 00.00.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, primul Pătrar al Lunii se va produce, pe 26 aprilie, la ora 02:55.