Confidenţialitate

24 de ani fără Freddie Mercury. Cum a ajuns Freddie Mercury un simbol al muzicii

Pe 24 noiembrie se împlinesc 24 de ani de la dispariţia lui Freddie Mercury. Artistul a lăsat în urmă o moşternire muzicală impresionantă iar Freddie Mercury, cunoscut mai ales drept liderul formaţiei britanice Queen, continuă să câştige în fiecare zi noi fani, deşi nu mai este printre noi.

Freddie Mercury, născut Farrokh Bulsara în insula Zanzibar, o colonie britanică, a fugit în Marea Britanie, la vârsta de 17 ani, împreună cu familia lui, din cauza masacrului indienilor şi arabilor din timpul mişcărilor ample pentru independenţă. Înzestrat cu un talent nativ, Freddie Mercury nu a avut nevoie de mult timp pentru a străluci în lumina reflectoarelor.

Cât a fost la şcoală a format The Hectics, unde el cânta la pian.

Muzician, compozitor, textier şi lider al trupei britanice de rock Queen, Freddie Mercury a fost recunoscut pentru calităţile sale vocale remarcabile şi timbrul special, precum și pentru prestaţiile live. Deşi vorbea ca un bariton, vocea de tenor a lui Freddie Mercury atingea o gamă de 4 octave, potrivit specialiştilor.

Multe din hiturile Queen au fost compuse de Freddie Mercury: „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „Somebody to Love”, „We Are the Champions” sau „Little Thing Called Love” sunt doar câteva dintre ele.

La West Thames College (după cum se numeşte azi) şi-a perfecţionat talentul artistic, dar într-o direcţie fără nicio legătură cu muzica, cel puţin aparent. Mai târziu a obținut o diplomă în artă și design grafic la Ealing Art College, experienţă demonstrată atunci când a realizat simbolurile grafice ale trupei Queen. A încercat mai multe trupe, până când destinul a făcut ca Freddie Mercury să se alăture chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor. Ceea ce a urmat este deja filă din istoria muzicii.

Freddie Mercury danseaza

Piese ca “Bohemian Rhapsody” şi “Don’t Stop Me Now”, compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului şi o nouă generaţie de artişti, printre care Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, revendică influenţa trupei Queen.

Concertele în care Freddie Mercury cânta “We Are The Champions”, “Killer Queen”, “Crazy Little Thing Called Love” sunt considerate momente de antologie pentru muzica rock, iar “We Will Rock You”, comedia muzicală lansată în 2002, pe baza hiturilor trupei, a fost pusă în scenă în lumea întreagă şi se joacă încă în teatrele londoneze.

Freddie Mercury a murit la 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991,de bronhopneumonie cauzată de SIDA, la o zi după ce a  anunţat public că este seropozitiv. Queen a lansat 15 albume până în 1991.

Documentarul Freddie Mercury

În 2016 vor începe filmările pentru un documentar despre Freddie Mercury. Anthony McCarten, cel care a scris scenariul pentru filmul “The Theory of Everything” va face parte din acest proiect, iar cel mai probabil Sony Pictures  va produce filmul.

Votcă în onoarea lui Freddie Mercury

În urmă cu un an, în septembrie 2014, Queen a lansat un brand de votcă, la 40 de ani de la lansarea cântecului “Killer Queen”, în 1974, dar şi ca un tribut adus lui Freddie Mercury, un fan la acestei băuturi.

“Freddie iubea votca, obişnuia să ţină mereu la îndemână, în turnee, votcă la rece. «Killer Queen» este omagiul perfect”, declara atunci chitaristul Brian May.

Băutura “Killer Queen” a fost produsă în ediţie limitată şi a fost disponibilă doar în anumite magazine din Marea Britanie.