Sportivii români cu dizabilități au cucerit în total 21 de medalii – 4 de aur, 6 de argint și 11 de bronz. În perioada 14-25 martie, 15 sportivi cu dizabilități au reprezentat România la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an.
15 sportivi au participat la probe sportive de schi alpin, schi fond, patinaj artistic și snowshoeing, iar doi au luat parte la activități de promovare a sportului și incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale.
2.700 de sportivi din 107 țări au luat parte în perioada 14-25 martie, la Graz, Schladming şi Ramsau, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria. România a participat pentru a patra oară la aceste Jocuri.
Medaliații României:
Alexandru Marinescu, din București – două medalii de aur la alergare/mers pe zăpadă;
Theodor Bucur, din București – medalie de aur și medalie de argint la alergare/mers pe zăpadă;
Iulian Coltor, din Alba-Iulia – medalie de aur și medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Deborah Radu, din Timișoara – medalie de argint la patinaj artistic;
Maria Moșoiu, din Brașov – medalie de argint și bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Viorel Tătaru, din Ilfov – medalie de argint și bronz la schi alpin;
Mara Oprea, din Arad – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Oana Negrea, din Deva – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Nicoleta Stan, din București – două medalii de bronz la schi alpin;
Denisa Iliescu, din București – două medalii de bronz la schi alpin;
Andrei Cupșa, din Baia -Mare – medalie de bronz la schi alpin;
Marian Ioniță, din București – medalii de argint și de bronz la schi fond;
Codruț Moldoveanu, din Ploiești – medalie de argint la schi alpin.
Sportivii Florin Ilie , din Ilfov și Alexandru Toma,din Timișoara, au obținut locurile 4,5, respectiv 6 la schi aplin și patinaj artistic.
“Sportivii români participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, în condiţiile în care sporturile de iarnă nu sunt neapărat punctul forte al ţării noastre. Totuşi, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale, întrucât îi ajută să îşi exerseze concentrarea, să îşi coordoneze mişcările, să planifice momentele de frânare etc. Mai mult, prin deplasarea la competiţii în străinătate fără a fi însoţiţi de familie, sportivii noştri fac un mare pas spre creşterea independenţei şi a încrederii în abilităţile lor, conferind, prin aceasta, încredere şi familiilor, lucru de care au nevoie în fiecare zi”, declara directorul Special Olympics România, Cristian Ispas.