Analiștii consultați de Europa FM sunt de părere că în cazul unor alegeri comasate – cum sunt cele din acest an – va fi cu atât mai dificil să facem distincție între partid, candidat sau platformă. Se vor amesteca sau se vor suprapune temele de campanie, iar alegătorii vor fi mai debusolați decât de obicei.
Septimius Pârvu: „Sunt candidați care probabil o să meargă la amândouă și va fi foarte interesant de văzut cum azi vorbești despre țevi, a doua zi vorbești despre gepolitică și războiul din Ucraina”
Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum: „Amestecăm lucruri care sunt complet legate de interesul local – care pot fi de la sistemul de apă, sistemul de transport, canalizare, gaz, iluminat public și așa mai departe.
Până la probleme care țin de alegerile europarlamentare, de ceea ce face Parlamentul European: politica la nivel european, politica agricolă sau mai știu eu ce alte teme. Cred că va fi foarte greu de văzut, de fapt, care este oferta fiecăruia dintre candidați.
Nu mai zic că sunt candidați care probabil o să meargă la amândouă și atunci va fi foarte interesant de văzut cum azi vorbești despre țevi, a doua zi vorbești despre gepolitică și războiul din Ucraina”.
Radu Carp: „Nu văd o mișcare amplă în favoarea schimbării sistemului electoral”
Confuzie va crea felul în care s-au creat anumite alianțe, faptul că un partid de stânga, de exemplu, va candida pe liste comune cu un partid de dreapta – spune, la rândul lui, profesorul universitar Radu Carp, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, din cadrul Universității Bucureşti.
Însă – spune el – în România se votează mai mult liste decât oameni.
„În general, noi votăm partide. Votul de listă este opțiunea partidelor politice din România. Aici suntem. Nu văd o mișcare amplă în favoarea schimbării sistemului electoral. În favoarea a acorda mai multă prioritate omului și mai puțin partidului”, a explicat profesorul universitar Radu Carp la Europa FM.
Opiniile alegătorilor sunt, însă, împărțite
Ciprian Boițiu, Europa FM Arad: Când mergeți să votați, de ce țineți cont? De om, de lista partidului, de partid, de platforma politică?
„Și de una și de alta”, spune un român.
„În mod normal, aș ține cont de fapte, dar totul e la nivel de vorbe deocamdată”, spune un alt bărbat.
„Păi, aș vrea să mă mai informez și, probabil, ce o să mi se pară că au niște promisiuni mai pe care să le îndeplinească o să fie și votat”, spune o femeie.
„În primul rând, de om. Cum este omul ca persoană contează. Și după aceea să privesc restul aspectelor: partidul și așa mai departe”, spune un bărbat.
„Am și dreptul de a anula votul”
Româncă: „Mai mult de platformă. Dacă este cam ce mi-aș dori, votez. Dacă nu găsesc niciuna la fel, am și dreptul de a anula votul prin două-trei ștampile”, spune o femeie.
Ciprian Boițiu, Europa FM Arad: Ați mai făcut așa?
Româncă: „Da!”.
Septimius Pârvu: „Ce s-a întâmplat cu comasarea este un mare deserviciu adus înțelegerii temelor de campanie și temelor propuse”
„Cred că, de fapt, ce s-a întâmplat cu comasarea este un mare deserviciu adus înțelegerii temelor de campanie și temelor propuse. Sigur că există anumite preferințe pentru partide.
Am văzut deja că au apărut și niște sondaje și probabil un număr destul de mare de alegători am văzut că ar vota cu același partid pe durata întregului an la toate alegerile, deci probabil nu există foarte multă flexibilitate în aceste cazuri”, adaugă Septimius Pârvu.
Septimius Pârvu: „Există foarte multă dezinformare fără a fi neapărat niște teme foarte concrete”
„Totuși, este un an lung. Până la Parlamentare și Prezidențiale mai este ceva timp. Se mai pot întâmpla multe lucruri, dar cred că ce este foarte important, prima chestiune, este să vedem, de fapt, cum arată propunerile de campanie, să vedem cât de realiste sunt, cât de populiste sunt.
De exemplu, noi am făcut o analiză asupra temelor politice de anul trecut din social media și ne-am uitat la ce vorbesc partidele pe Facebook. Și am văzut că există foarte multă ceartă, există foarte multe mesaje negative.
Există foarte multă dezinformare fără a fi neapărat niște teme foarte concrete, fără a exista niște propuneri constructive – mai degrabă zgomot”, a mai spus Septimius Pârvu.
Septimius Pârvu: „Anul acesta va fi un pic mai atipic pentru că va fi greu de diferențiat între votul pentru europarlamentare și votul pentru locale”
Dar, ca și la alte scrutinuri, primarii vor avea un rol important în organizarea campaniilor electorale.
„La urma urmei, tot la nivel local se face campania. Contează foarte mult cât trage un primar pentru tine sau, dimpotrivă, dacă nu trage pentru tine s-ar putea să ai niște probleme ca parlamentar și chiar și chiar și la nivel de prezidențiale.
Să ne aducem aminte, inclusiv scandalurile în care politicienii de la nivel de județ le spuneau primarilor că dacă nu iese partidul care trebuie nu vor mai primi fonduri de investiții – ceea ce arată că există această presiune pentru a susține pe cineva la președinție sau la parlamentare.
Anul acesta va fi un pic mai atipic pentru că va fi greu de diferențiat între votul pentru europarlamentare și votul pentru locale. Va fi, probabil, mai confuzant”, a mai explicat Septimius Pârvu la Europa FM.
„Un anume partid își alege anume oameni, anume caractere”
Ghiulfer Predescu, Europa FM Constanța: Ce votați, de obicei, omul, partidul, platforma politică?
„Eu votez o platformă și o ideologie, dacă le mai putem numi așa în zilele noastre”, spune un bărbat.
„Omul. Eu votez chiar dacă este independent”, spune un alt bărbat.
„Depinde de alegeri. În general, votez partidul, un anume partid își alege anume oameni, anume caractere. Deci, structura fiecăruia contează foarte mult la care partid te lipești”, spune o femeie.
09 iunie 2024, primele alegeri din România: Alegeri locale comasate cu alegeri europarlamentare
Pentru România, primele alegeri din acest an au loc pe 09 iunie. Suntem chemați să votăm viitorii aleși locali, dar și pe cine trimitem în Parlamentul European. În toamnă, vom alege viitorul președinte al României și viitorul Parlament.
Sursa foto: Shutterstock
Un material Europa FM, realizat de Liliana Nicolae, Ghiulfer Predescu și Ciprian Boițiu.
Citește aici și materialele anterioare Europa FM despre anul 2024, ANUL ALEGERILOR în România
2 – 2024, ANUL ALEGERILOR. De ce votăm? | AUDIO
1 – 2024, ANUL ALEGERILOR. Cât de important e votul? | AUDIO