2020 a egalat 2016, considerat până acum cel mai cald an de când se fac măsurătorile, adică din 1880 și până acum.
Anul trecut, temperatura medie globală a crescut cu 1,25 grade Celsius față de perioada preindustrială, anunță Copernicus, Serviciul Uniunii Europene privind Schimbările Climatice.
Specialiștii avertizează că impactul schimbărilor climatice s-a accentuat ceea ce favorizează dezastrele naturale.
În 2020, s-a înregistrat cea mai mare temperatură de până acum: 54,4 grade Celsius, în zona deșertică a Californiei, în așa-numita Vale a Morții, scrie Reuters.
Regiunea Arctică și nordul Siberiei au continuat să se încălzeacă mai repede decât planeta în ansamblu și au fost zone în care temperaturile au crescut în medie cu peste 6 grade Celsius față de media ultimilor 30 de ani.
Gheața marină arctică a continuat să se topească, iar în iulie și octombrie, am avut cea mică întindere de gheață pentru lunile respective.
Oamenii de știință atrag atenția că schimbările climatice contribuie la uragane mai intense, incendii, inundații și alte dezastre. Schimbările climatice pot fi ireversibile dacă nu vom reduce concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon care încălzesc planeta, spun experți ai Serviciului Copernicus.
Acordul de la Paris semnat în 2015 de Uniunea Europeană și alte 194 de țări are ca scop limitarea încălzirii globale la mult sub 2 grade Celsius și cât mai aproape de 1,5 grade, pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice.
- Florentina Mihăiță