Noul an începe cu reducerea cotei generale de TVA de la 24% până la 20%.
Taxa pe valoare adăugată pentru apă, atât potabilă cât şi de uz industrial şi agricol, scade la 9%.
Impozitul pe dividende se reduce 5%, de la 16%, cu un regim diferenţiat pentru microîntreprinderi.
Tot de la 1 ianuarie, dispare taxa pe construcţiile speciale din agricultură.
Supraacciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru, rămâne în vigoare. Dispariţia acestei taxe este prevăzută pentru 1 ianuarie 2017.
Din prima zi a lui 2016 intră în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care duce la creşteri semnificative de taxe, în special pentru patronii de firme mici care au sediul firmei la domiciliu. Taxele locale pe clădiri se vor stabili identic, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii, rezidenţială sau comercială.
În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).
Tot din 2016, cei care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligaţi să plătească CAS (contribuţia pentru pensie), chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri creşte deducerea de bază de la 20% la 40%.
De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, şi CAS de 10,5%. Pe de altă parte, contribuţia la CAS va fi plafonată la cinci salarii medii brute lunare.
În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS şi să depună o declaraţie fiscală în acest scop la Fisc.