La Teatrul Național din București putem vedea spectacolul “20 de ani în Siberia”, realizat după mărturiile unei românce din Bucovina – Anița – care a fost deportată în Siberia în timpul Uniunii Sovietice. După 1961, Anița a revenit în țară – dar cartea sa și povestirile din perioada grea petrecută în Siberia au putut fi publicate abia după revoluția din 1989.
“20 de ani în Siberia” este un monolog dramatic în regia lui Sorin Misiranțu, după cartea “20 de ani în Siberia. Amintiri din viață” de Anița Nandriș-Cudla.
Actrița Amalia Ciolan prezintă destinul unei țărănci bucovinence, Anița, deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord fusese ocupată de Uniunea Sovietică – AUDIO.
Separată de soțul și de mama bolnavă, pe care nu avea să-i revadă niciodată, Anița a supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur.
A reușit să își crească cei trei fii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas.
Pe de altă parte, volumul “20 de ani în Siberia” a fost transformat într-un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu. Montajul, în regia lui Petru Hadârcă, poate fi ascultat pe platforma eteatru.ro. Din distribuție, actrița Rodica Mandache – AUDIO.
Revenind la Teatrul Național București, spectacolul “20 de ani în Siberia” realizat în cadrul programului “Procesul comunismului prin teatru”, a avut premiera pe 16 ianuarie.
Următoarele reprezentații sunt programate pe 23, 24, 29 și 30 ianuarie, respectiv pe 7 februarie.