Într-o declarație comună, semnată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi de reprezentații diplomatici ai Australiei, Austriei, Canada, Cehiei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franței, Germaniei, Italiei, Israelului, Marii Britanii, Norvegiei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, SUA, Suediei și Ungariei, se arată că guvernele acestor țări încearcă să combată actele de discriminare directă sau indirectă cu care se confruntă comunitatea LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender și intersex).
Diplomații arată că susțin dreptul acestora de a manifesta în mod paşnic şi legal pentru a atrage atenția asupra problemelor specifice cu care se confruntă aceste comunități. Drepturile omului – inclusiv justiţia, egalitatea, umanitatea, respectul şi libertatea de expresie – şi statul de drept alcătuiesc fundația pe care se sprijină țările democratice, se precizează în declarația comună.
“Legislația internațională în domeniul drepturilor omului pornește de la premisa că toţi indivizii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi, așa cum prevede Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.”
Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, trebuie să se poată bucura de drepturile și libertățile prevăzute pentru cetățenii tuturor națiunilor, se spune în declarația celor 21 de reprezentanți diplomatici.
Între 17 şi 23 mai, Bucureștiul găzduiește evenimente dedicate comunităţii LGBT şi celor care vor să afle mai multe despre cultura şi viața LGBT în România: piese de teatru, filme și conferinţe. Săptamâna dedicată comunității LGBT se va încheia cu Marşul Diversităţii.