Parlamentul European discută miercuri două inițiative legate de decizia de a lăsa România în afara Spațiului Schengen. Una aparține unui europarlamentar român, iar cealaltă unei asociații de protecția mediului care atrage atenția că neprimirea României în Schengen are efecte nefaste și asupra mediului.
Parlamentul European va vota miercuri o nouă rezoluție în legătură cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Este vorba de o propunere a europarlamentarului USR Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, Legislativul European ar trebui să explice negru pe alb tot ce e-n neregulă cu decizia de a lăsa România și Bulgaria în afara spațiului unic de liberă circulație.
Eurodeputatul spune că a cerut votarea acestei rezoluții și ca să avem încă o dată confirmarea că „românii și bulgarii sunt cetățeni europeni egali în drepturi și obligații la nivel UE”.
Petiție a Asociaţiei pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, miercuri în Plenul Parlamentului European
Tot miercuri, va fi prezentată în plenul Parlamentului European o petiție a Asociaţiei pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, care ridică același subiect, dar dintr-o altă perspectivă.
Călin Iorga, de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice: „România, dacă nu intră în Schengen, va afecta foarte mult mediul pentru că stau foarte multe mașini la granițe și se emit foarte, foarte multe gaze cu efect de seră”.
Inițiatorii petiției speră că Parlamentul European va ataca decizia la Curtea Europeană de Justiție, decizia din 8 decembrie prin care României și Bulgariei le-au fost respinse cererile de aderare la spațiul Schengen, ca urmare a votului Austriei și Olandei.
Sursa foto: Shutterstock