Eveniment militar de excepție la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. La ceremonia de încheiere a misiunii de poliție aeriană a detașamentelor britanice și finlandeze au fost prezentate două bombardiere B52 ale Forțelor Aeriene ale SUA. Uriașele aeronave, aflate pentru prima dată în România, vor executa misiuni comune cu aliații NATO pentru a descuraja amenințările din Marea Neagră.
260 de militari britanici cu șase aeronave Eurofighter Typhoon au acționat timp de patru luni alături de colegii români în misiunile de poliție aeriană.
În urmă cu o lună li s-au alăturat și 90 de piloți și militari finlandezi cu șapte avioane F-18 Hornet.
În acest interval „Am făcut 30 de simulări de misiuni aeriene. Nu au fost misiuni reale, ceea ce arată cât de puternică este cooperarea cu militarii români și cât de puternic este NATO. ”, a explicat un reprezentant al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii.
Misiunile militarilor din NATO dizlocați la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se execută într-un ritm susținut
Provocările din bazinul Mării Negre sunt cunoscute, spune general maior Leonard Gabriel Baraboi, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene: „Avem zile și nopți care nu sunt atât de senine pe cât ne-am dori, dar împreună suntem aici, de pavăză țării, și putem să raportăm la finalul fiecărei zile, cer senin și misiune îndeplinită”.
Piloții britanici vor fi inlocuiți, curând, cu cei spanioli. Iar paza și misiunile aeriene de la Mihail Kogălniceanu au fost întărite odată cu aterizarea la bază a două bombardiere B52.
„Aceste două avioane sunt din 1960 și 1961. Vor continua să zboare pe cerul României și peste tot în lume și după 2050. B52 au un trecut istoric, incepând cu războiul rece, Vietnam, operațiuni in Siria, Irak, Afganistan”, a declarat la Mihail Kogălniceanu, locotenent colonel Jared Patterson, șeful Escadrilei Expediționare a Bombardierelor.
B52 este un bombardier stategic, cu rază lungă de acțiune. Uriașa aeronavă are o anvergură a aripilor de aproape 60 de metri și poate transporta peste 30 de tone de armament.
Sursa foto: Nicușor Bușurică