N-au trecut nici două luni de când viața noastră s-a schimbat dramatic, și parc-a fost în altă viață.
Încercăm fiecare, cum putem, să ne adaptăm la noua noastră realitate – unii dintre noi reușim mai bine, alții mai puțin bine, dar sunt destul de sigur că aproape nimănui nu-i place.
Suntem sub presiune permanentă – sub presiunea izolării, a regulilor stricte de deplasare, sub presiunea fricii de a ne îmbolnăvi de o boală pe care încă n-o cunoaștem aproape deloc dar ale cărei efecte le vedem și despre care auzim zilnic, la radio, la tv, pe internet.
Inevitabil, mulți dintre noi am început să mai închidem ochii și să ne mai astupăm urechile – psihologii spun că refuzul de a mai absorbi atâtea știri negative este un reflex omenesc firesc. Noi ne bucurăm dacă vă putem ajuta să vă mai destindeți un pic, în aceste 3 ore ale programului nostru, dacă reușim să vă aducem un zâmbet pe față sau, cine știe, și câte un hohot de râs, din când în când – ne-am făcut datoria. Dar datoria multor români este, în perioada asta, de așa natură încât nu se pot desprinde de actualitatea strivitoare.
Fiecare știm pe cineva care e în linia întâi, cineva care riscă mai mult, care muncește cu devotament, pe tăcutelea, ore lungi și obositoare, pentru a menține societatea funcțională.
Medicii, desigur, și personalul medical auxiliar, sunt primii la care ne gândim, cei cărora le-am cerut să ne ajute și să ne salveze de virus chiar dacă ei înșiși nu aveau, cel puțin la început, echipament elementar de protecție, proceduri clare sau lideri competenți.
Dar nu doar personalul medical e în prima linie. Și militarii, sub orice uniformă ar fi ei, sau oameni din meserii altfel mărunte, dar care sunt cruciale în această perioadă – gândi’i-vă la casierițele de la supermarketuri, dacă vreți, prin fața cărora trec sute de clienți zilnic și cărora prea puțini le spun măcar mulțumesc pentru munca lor. Șoferi de mijloace de transport în comun, curieri, poștași, angajați la salubritate – și, desigur, o sumedenie de alți oameni la care nu ne gândim prea des dar fără de care societatea s-ar opri de tot.
Poate că e o zi bună să ne amintim azi de ei, de cei dragi din linia întâi. Haideți să le transmitem un mesaj, să-i încurajăm, să le arătăm că nu i-am uitat și să le mulțumim, pentru că #1suntemtoți.
Trimiteți-ne, așadar, mesaje audio către cei dragi care sunt acum expuși riscului de a se infecta cu noul coronavirus – iar noi vom difuza mesajele acestea în Deșteptarea și în celelalte programe Europa FM.
E simplu – puneți mâna pe telefon, deschideți Whatsapp, formați 0728.111.222 și înregistrați mesajul pentru noi. Îl primim și-l difuzăm la Europa FM. Pentru că #1suntemtoti!