Situație dramatică la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța. Cei 1900 de angajați, care au în grijă copii și adulți cu nevoi speciale, au rămas fără salarii pentru ultimele trei luni ale anului. Banii ar fi trebuit să fie alocați de ministerul Muncii, însă acesta a sancționat Direcția de asistență socială cu 25% pentru că nu a terminat de construit, anul trecut, locuințe protejate de tip familial.
Aproape 24 milioane de lei este suma necesară pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare a Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Banii, ceruți de CJC și promiși de guvern prin alocările din fondul de rezervă, nu au mai venit. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, împreună cu sindicatele și specialiștii de la Asistența Socială caută soluții.
„Va trebui, DGASPC să concedieze oamenii, să reducă activitatea. Anul trecut am realizat venituri de 1,1 miliarde de euro și nu ai bani să imi dai să imi acopăr costurile la DGASPC, indiferent de cine crede că conduce România”, a spus Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Criza financiară prin care trec asistenții sociali a apărut după ce Ministerul Muncii a decis penalizarea cu 25% a tuturor Direcțiilor de Asistență Socială care nu au finalizat, în 2020, locuințele protejate de tip familial. Nu e doar cazul Constanței, declara în urmă cu cateva zile, ministrul Raluca Turcan:
„Eu aș înțelege să se plângă că nu au bani pentru asistență socială, nu pentru salarii. Songul că nu avem salarii, dar nu contează ce oferim beneficiarilor aflați în situații grave, a fost 30 de ani, de departe, în defavoarea celor amărâți”.
Casele protejate de tip familial nu au putut fi construite în plină pandemie, au invocat autoritățile din teritoriu. În ajutorul asistenților sociali au sărit sindicatele.
„Și atunci, în condițiile acestea, începem protestele” , a anunțat liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Protestele sindicale vor avea loc de săptămâna viitoare atât la Constanța cât și la Ministerul Muncii .
Autor: Feri Predescu
Citește și: Ghid practic pentru economisire inteligentă: Cum să economisești investind | AUDIO.
Sursa Foto: Pixabay