Confidenţialitate

16 elevi din județul Arad, diagnosticaţi cu fobie şcoalară, o afecțiune certificată medical | AUDIO

16 elevi din județul Arad sunt diagnosticaţi cu fobie şcoalară, o afecțiune certificată medical, motiv pentru care unii trebuie să înveţe acasă. Tulburarea apare tot mai des la copii, indiferent de vârstă, au constatat specialiştii, care vor să tragă un semnal de alarmă pentru ca părinţii să fie atenţi la simptome și să ii înțeleagă pe copii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ceea ce pentru unii pare a fi doar groaza de a merge la școală, în unele cazuri este catalogată medical ca fiind o adevărată fobie

Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, Svetlana Zagorka Milencovici: „Prima dată, părintele la fel ca și dascălul suspiciază copilul de chiulangită cronică. Nu vrea copilul să meargă la școală pentru că nu vrea. Dar nu e așa. Fobia școlară e o suferință reală și accentuată și copiii aceștia chiar nu se simt bine”.

Medicul neuropsihiatru Diana Trifa, de la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică Arad: „Fobia școlară este un fenomen în creștere: refuză cu totul intrarea în școală. Și dacă reușesc să ajungă la școală, nu intră în clasă. Sunt pe medicație. Părinții să fie atenți la primele simptome, la stările de anxietate ale copilului, la stările fobice. În general, apar dimineața fenomenele. Înainte de a se trezi copiii încep să aibă dureri de burtă, să aibă nod în gât, să plângă, să aibă anxietate de separare față de părinți”.

Consilierul şcolar Ana Gavrilă a precizat că afecţiunea poate debuta la orice vârstă şi a subliniat că „fenomenul este într-o uşoară creştere, din păcate”.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Gondor: „16 elevi care sunt diagnosticați cu fobie școlară. 3 sunt cu recomandare de învățământ la domiciliu. Toate aceste activități de învățământ la domiciliu încarcă numărul de posturi, finanțare pentru aceste posturi”.

Specialiştii cred că există mulţi elevi care suferă de fobie şcolară, dar nu sunt diagnosticaţi pentru că părinţii nu consideră că este o problemă medicală.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Gorj: Laborator de angiografie, inaugurat la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Unitatea medicală se confruntă cu lipsă de personal medical specializat | AUDIO