43 de specii de păsări din România, adică 16% din total, sunt pe cale de dispariție, au constatat reprezentanții Societății Ornitologice din România. Ei au realizat, împreună cu Ministerul Mediului o listă roșie a speciilor din România amenințate cu dispariția.
Agricultura intensivă, dar și încălzirea climatică au dus la dispariția multor specii. Unele dintre nu-și mai fac cuib în România și revin doar ocazional la noi.
În România, avem aproape 400 de specii de păsări, însă prezența unora dintre ele este doar accidentală, de multe ori, sunt rătăcite în migrație.
Specialiștii de la Societatea Ornitologică Română au analizat dintre acestea peste 250 de specii care cuibăresc în România sau vin doar pe timp de iarnă și au constat că 43 dintre ele, adică 16 la sută din total, sunt pe cale de disparție.
Ciprian Fântână, director de conservare al Societății Ornitologice Române:
„Dintre speciile critic periclitate, dintre cele care o duc cel mai rău, rața sunătoare și ferestrașul mic, acvila de câmp și dropia. Agricultura intensivă este cea mai mare amenințare la adresa păsărilor, de la pesticide de obicei scade resursa trofică și nu mai au ce mânca. Se suprapune și încălzirea climatică, bineînțeles și metodele de stopare a încălzirii climatice pot fi o amenințare serioasă dacă nu sunt planificate cum trebuie, ne referim aici la ferme eoliene sau la panouri fotovoltaice.”
Speciile de vulturi nu mai cuibăresc în România pentru că nu mai găsesc hrana necesară. Și nu e singura cauza pentru dispariția vulturilor:
„Păstorii încercau să se apere și a devenit o politică națională amplasarea de cadavre otrăvite pentru a omorî lupii, populațiile de vulturi au fost decimate ca risc colateral. Vulturii găseau tot mai greu hrană, sunt specii necroface, mănâncă cadavre în special, mai apar exemplare izolate din Bulgaria, Grecia.”
Agricultura ecologică poate ajuta la conservarea speciilor de păsări, dar e nevoie și de alte măsuri, mai spune Ciprian Fântână:
„Un risc pentru pelicanul creț este coliziunea cu liniile electrice din zilele cu ceață, ploioase, câteodată păsările în zbor nu observă aceste linii și zburând în stol pot muri. O măsură este amplasarea de markere pentru a crește vizibilitatea acestor linii.”
În cazul pelicanilor creți, de exemplu, s-a trecut deja la crearea unor platforme artificiale pentru a mări suprafața de cuibărit, având în vedere că aceste păsări aleg insule mici pline de vegetație.
Foto: Shutterstock