15 martie ziua este maghiarilor de pretutindeni și, deci, și a celor peste 1,4 milioane de maghiari din România.
Maghiarii sărbătoresc pe data de 15 martie începutul revoluției de la 1848, cea care a marcat nașterea națiunii maghiare.
Este foarte adevărat că aproximativ în aceeași perioadă s-a născut și națiunea română ( vorbim de națiuni, nu de popoare, națiunea reprezintă un concept superior), iar între 1848 și 1945, deci, vreme de aproape un secol, cele două națiuni au avut în Transilvania câteva episoade de confruntare sângeroasă.
Această istorie este însă permanent adusă în memorie de către politicienii extremiști, în ciuda faptului că în ultimii 70 de ani, între cele două națiuni conlocuitoare s-a instaurat pacea, prietenia iar segregarea etnică, cea care până la urmă chiar păstrează potențialul unor conflicte, s-a mai diminiuat.
A existat desigur și un început de conflict în 1990 la Târgu Mureș, au mai fost incidente cu steaguri secuiești și dezbateri privind drepturile maghiarilor, la fel cum anul trecut SRI a reușit să identifice și să anihileze un posibil terorist care ar fi urmat să detoneze o bombă în secuime, de Ziua României.
Dar acestea sunt cel mult incidente, conflicte în adevăratul sens al cuvântului între români și maghiari chiar nu au mai existat, în ciuda unei istorii complicate.
Ziua Maghiarilor din România este cel mai des marcată doar de comunitățile maghiare, autoritățile române încercând să împiedice eventuale manifestații extreme, la fel ca și în cazul Zilei României.
Ce i-ați ura comunităţii maghiaeă din România de ziua ei?
Cum vedeți relațiile dintre români și maghiari peste 50 de ani de acum încolo?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-15-martie-ziua-maghiarilor-de-pretutindeni