Trebuia să ofere o perspectivă asupra originilor pandemiei. Dar, de la lansarea sa, marți, mult așteptata anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății a atras critici din partea guvernelor din întreaga lume, arată postul de televiziune CNN.
Directorul general al OMS a admis că echipa sa de anchetă s-a confruntat cu diverse „bariere” în timpul misiunii de patru săptămâni în orașul Wuhan din centrul Chinei.
Controverse a provocat faptul că șeful OMS părea să contrazică, în conferința de presă, concluziile centrale ale studiului, sugerând că ar trebui urmărită ideea că virusul a evadat dintr-un laborator din Wuhan, chiar dacă raportul a menționat că o astfel de posibilitate este „extrem de puțin probabilă” și nu a recomandat cercetări suplimentare asupra ipotezei.
Investigația sa asupra acestei teorii nu a fost „suficient de extinsă”, notează Bussiness Insider în varianta electronică, iar jurnaliștii subliniază: nu există dovezi că virusul ar fi fost în laboratoare, dar OMS nu a putut efectua un audit complet.
După întârzieri repetate, raportul OMS, întocmit de o echipă de experți internaționali și omologii lor chinezi arată că virusul a ajuns, cel mai probabil, de la animal la om.
Într-o declarație comună, Statele Unite și alte 13 guverne, inclusiv cele din Marea Britanie, Australia și Coreea de Sud, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la accesul limitat al studiului la „date și eșantioane complete, originale”, notează CNN.
Uniunea Europeană a emis propria declarație, exprimând aceleași preocupări, într-un limbaj ușor mai blând.
Unii oameni de știință și guvernul american au pus la îndoială independența și credibilitatea studiului, semnalând tradiționala influență a guvernului chinez. Între timp, Beijingul a acuzat Washingtonul și alte state de „politizarea” dezbaterii privind originea virusului.
- Iorgu Ianuși