Confidenţialitate

1200 de oameni au protestat la Sebes fata de construirea unei fabrici de formaldehida (AUDIO)

Cu măști chirugicale pe față și cu pancarte pe care au scris Opriți Poluarea!, Plecați și nu ne poluați!, oamenii au pornit în marș pe străzile din Sebeș până la sediul companiei austriece.

Ana Hațegan, membru al Grupului de inițiativă civică Sebeș, înființat de localnici, a anunțat că oamenii vor continua protestele până când fabrica va fi mutată la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. (AUDIO)

Protestatarii îi cer președintelui Klaus Iohannis să se implice în rezolvarea problemei privind poluarea din Sebeș. O petiție în acest sens urmează să ajungă la Cotroceni – a anunțat Anișoara Ștefan de la Asociația Prima Natura. (AUDIO)

Noua fabrică de formaldehidă din Sebeș ar urma să fie deschisă în aprilie și va produce anual 60.000 de tone din această substanță. Compania mai deține în oraș o fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 30.000 de tone pe an, dar și o plaformă de prelucarea a lemnului.

Reprezentanții companiei susțin că noul proiect nu reprezintă niciun pericol pentru Sebeș și pentru zonele învechinate. Și totuși în 2008, compania – cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România – a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.