Confidenţialitate

Spitalul Județean Botoșani: 11 persoane reținute în dosarul mitei pentru angajare, printre care și Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” | AUDIO

După audieri maraton – care s-au prelungit până aproape de dimineață – procurorii DNA Suceava au decis să rețină un număr de 11 persoane în cazul anchetei privind fraudarea examenelor de ocupare a unor posturi de la Spitalul Județean Botoșani. Pentru alte 4 persoane, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre persoanele reținute noaptea trecută se numără Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, dar și Coca Crîșmaru, director de Îngrijiri la aceeași unitate medicală. Pe lista persoanelor care au ajuns în arest se numără și doi medici, respectiv șefa Secției ATI a spitalului din Botoșani și șefa Secției de Medicină Internă de la Săveni.

Alți șase angajați ai Spitalului Județean Botoșani, dar și administratorul unei societăți comerciale au primit, de asemenea, Ordonanțe de Reținere. Cu toții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt publice.

Pentru aceleași fapte sunt cercetate și cele patru persoane care au fost plasate sub control judiciar. Faptele de corupție s-ar fi petrecut în perioada 2018-2023, iar sumele percepute drept mită plecau de la 2.000 de euro și ajungeau la 15.000 de euro, în funcție de postul dorit.

Mită în bani, bijuterii de aur și ceasuri de lux s-ar fi oferit și pentru promovări sau avansări pe posturi. Valoarea totală a banilor primiți cu titlul de mită se ridică la 65.000 de euro, dar ancheta este abia la început așa încât vor apărea și alte informații legate de acest caz.

Redăm comunicatul integral al DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu datele de 13 și 14 decembrie 2023, față de un număr de 15 inculpați, după cum urmează:

A fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane:

  • CABA DOINA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • CRÎȘMARU COCA STELA, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • MALANCEA CLAUDIA, la data faptelor medic șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • SĂRBAN CORNELIA ANCA, la data faptelor medic-șef Secție Medicină Internă Săveni, aparținând Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • TATARCAN SILVIAN ADRIAN, la data faptelor șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • DORNESCU DANIELA, la data faptelor economist la Compartimentul Evaluare și Statistică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • ANDRONACHE CRISTINA NICULINA, la data faptelor registrator-medical, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • CALINCIUC LILIANA LAURA, la data faptelor economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • FOCȘA MIRELA GABRIELA, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calității și secretară a managerului Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • PREDA MARINELA, la data faptelor asistent-medical șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani;
  • V.G.M., administrator al unei societăți comerciale.

Pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:
– luare de mită,
– trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 4 (patru) persoane (medicii DOMINTE MARIA LOREDANA , OPRISAN OVIDIU GABRIEL, asistenta CONSTANTINESCU MONICA GEANINA și C.D.)
în sarcina cărora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:
– luare de mită,
– trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.
Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:
– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.
– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Celor 15 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 decembrie 2023, cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, transmite DNA.

Știre inițială

Unsprezece persoane au fost reţinute în dosarul mitei pentru angajarea la Spitalul Județean Botoșani. Printre ele se află și fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati”, potrivit surselor judiciare citate de agenția Agerpres. Alte 4 persoane au fost plasate sub control judiciar. 

92 de percheziții au fost făcute ieri de procurorii DNA în acest dosar iar audierile au durat toată noaptea.  În fața procurorilor DNA a ajuns aseară și fostul manager al Spitalului Județean Botoșani, Doina Caba. Aceasta a fost la conducerea celei mai mari unități medicale din Botoșani din 2020 și până în luna iulie a acestui an.

La intrarea în sediul DNA a spus doar că nu are să-și reproșeze nimic. La audieri a fost adusă și directoarea de îngrijiri a spitalului din Botoșani, Coca Crâșmariu. Și ea a spus că nu a auzit de examene trucate și că nu a luat bani pentru a aranja examene.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, schema de fraudare a examenelor de angajare de la Spitalul Botoșani s-a derulat în perioada 2018-2023, iar sumele oferite drept mită au crescut de la an la an. Pentru un post de asistent se ofereau la început 8.000 de euro pentru ca acum să ajungă la 15.000 de euro. În cazul unui post de îngrijitor, muncitor sau brancardier suma solicitată era între 2.000 și 5.000 de euro.

Pentru a documenta acest caz de corupție, procurorii au derulat ieri peste 90 de percheziții, printre care la Spitalul Județean Botoșani, la Consiliul Județean Botoșani, la Primăria Săveni, dar și la sediul PSD Botoșani. Percheziții au fost inclusiv la domiciliul Doinei Federovici, președinta Consiliului Județean Botoșani și a PSD Botoșani, însă aceasta a declarat că nu are nici un fel de implicare în acest caz.

Foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Încă un ostatic cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, a murit în Fâşia Gaza