Alocația de hrană pentru bolnavii internați în spitale ar trebuie majorată, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți. Ei cer autorităților să facă o evaluare la nivel național pentru a stabili cu cât anume ar trebui să crească suma alocată zilnic pentru mâncare.
Chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat în vizită la Spitalul Județean din Călărași, recunoștea recent că fondurile alocate pentru masa bolnavilor din spitale sunt insuficiente.
„Căldările de zeamă, fără cartofi, fără nimic altceva, fără carne, căldările de ceai și vestitele meniuri alese, ca să zic așa, mai în glumă, mai în serios”. Așa descrie mâncarea din spitale Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
„Cred că ar trebui făcută o evaluare la nivel național, să vedem exact ca și costuri, din punct de vedere al spitalelor, din acei bani puțini este foarte greu să faci un meniu care să fie nu neapărat consistent, dar să fie ceea ce are nevoie pacientul, pentru că, de multe ori, și hrana este importantă în recuperare. Credem și sunt ferm convins că e o situație la nivel național care ar trebui schimbată și ar trebui să se schimbe norma de hrană, iar acest venit pentru mâncare pentru pacienți trebuie să crească”, mai spune Radu Gănescu.
11 lei pentru 3 mese pe zi, atât primesc pacienții internați în spitale, aflați la regim comun, a constatat chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat în vizită la Spitalul Județean Călărași:
„11 lei pentru un pacient pentru hrană pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente cred că reprezintă o sumă mică și, împreună cu colegii de la CNAS sper să găsim o soluție în acest sens.”
Calitatea meselor depinde și de management, amintește Radu Gănescu de la Coaliția Organizațiilor Pacienților:
„Sunt spitale care nu au bucătărie proprie și, vrând, nevrând, trebuie să externalizezi acest serviciu. Dacă mă întrebați pe mine, externalizarea acestui serviciu este mai ieftin decât a avea bucătărie proprie, pentru că orice bucătărie proprie presupune și salariați, cheltuieli de utilități și alte cheltuieli, plus că nu putem să ignorăm faptul că în România înă se mai pleacă cu sacoșa din anumite unități publice.”
La Spitalul Județean Bistrița, managerul Gabriel Lazany a reușit să crească cu 9 lei suma alocată de stat pentru hrana pacienților:
„Am avut mai multe activități, printre care testare PCR la solicitare, am închiriat niște panouri publicitare în curtea spitalului și din veniturile astea realizate am putut mări alocația de hrană la pacient. Mâncarea s-a îmbunătățit foarte mult, încă nu este unde ne-am dori să fie, am indrodus foarte multe alimente noi, de exemplu avem zi în care se servește pește, în special păstrăv.”
Și managerii spitalelor consideră că trebuie să crească alocația de hrană pentru pacienți.
Managerul Spitalului Județean Bistrița, de exemplu, spune că legea ar trebui modificată astfel încât spitalele să poată majora alocația de hrană pentru bolnavi nu doar din venituri proprii, ci și din fonduri de la bugetul de stat sau din veniturile realizate cu casele de asigurări de sănătate.
Autor: Florentina Mihăiță
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi