Aproape un milion de români sunt în șomaj tehnic, iar fenomenul este răspândit în toată Europa, ca efect direct al blocajului economic provocat de pandemia de coronavirus. Uniunea Europeană a lansat rapid un proiect de sprijinire a salariaților, dar și a companiilor pentru a trece de această perioadă dificilă. Prin inițiativa SURE, țările au acces la împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro ca să ia măsuri de sprijin.
Fiind plătiți, chiar și parțial, cum este în cazul șomajului tehnic, în România, oamenii își vor putea achita, la rândul lor, chiria, facturile și produsele alimentare și, implicit, vor contribui la stabilitatea necesară în economie.
Împrumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.
SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență.
Pe măsură ce situația continuă să evolueze, Comisia Europeană va prezenta mai multe propuneri și va colabora cu celelalte instituții ale UE pentru a avansa cât mai rapid posibil.
Proiectul SURE, explicat de jurnalistul Tudor Mușat:
O campanie de informare Europa FM derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.