Confidenţialitate

100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Programe speciale la postul public de televiziune

Primul Război Mondial a început în vara anului 1914, pretextul său fiind asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand (moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar) la Sarajevo. Confruntarea militară la care au participat 33 de state de pe cinci continente, pe parcursul a 52 de luni, a fost fără precedent în istorie.

În acest weekend se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

27 august 1916. În urma unui ultimatum, „acum ori niciodată”, România intra în Primul Război Mondial, de partea Antantei, mobilizând peste 800.000 de soldati şi ofiţeri.

Frontul larg de 1.500 km pe care era dispusă armata română, lipsa unei ofensive a aliaţilor pe frontul de la Salonic şi o colaborare dificilă cu trupele ruse au dus, însă, la un rezultat dezastruos. Înfrângerea a fost prima dintr-o serie de multe pierderi cauzate de mari erori.

Împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial este marcată, la TVR, prin Ediţii speciale ale Ştirilor TVR.

Telespectatorii postului public pot vedea, în aceste zile, în cadrul tuturor jurnalelor de ştiri, materiale filmate de la manifestările dedicate acestui eveniment, din Bucureşti şi din ţară.

Duminică, de la ora 12, Radu Tudor va prezenta la TVR1 o Ediţie specială dedicată centenarului Primului Război Mondial, avându-l ca partener, pe teren, pe Florian Petrică, aflat în Parcul Carol din Capitală.

Istoricul militar Florin Şperlea va discuta cu Radu Tudor în platou, iar în Parcul Carol, jurnalistul TVR va sta de vorbă cu Diana Gheorghiţă, specialist din partea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, respectiv colonelul în retragere Eugeniu Vasiliu, veteran de război în vârstă de 94 de ani, care a luptat la Oarba de Mureş, a fost rănit în al Doilea Război Mondial şi a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler.

Telespectatorii TVR 1 vor putea asista la defilarea Gărzii de Onoare, intonarea Imnului României, slujba de pomenire a eroilor, alocuţiunile preşedintelui şi premierului României, depunerile de coroane, întâlnirea preşedintelui ţării cu veteranii de război.

FOTO: Everett Historical via Shutterstock