Confidenţialitate

10 lucruri pe care nu le știai despre Crăciun

Dimineața zilei de 25 decembrie este întotdeauna despre a-ți strânge familia sau prietenii în jurul bradului și despre a desface cadourile de Crăciun. Însă ce știm, de fapt, despre Crăciun și despre sărbătorile de iarnă, dincolo de cadouri?

1 – Poți să-l urmărești în timp real pe Moș Crăciun

Sursa foto: Shutterstock

Norad Tracks Santa este o platformă special creată pentru a urmări traseul lui Moș Crăciun în noaptea de 24 spre 25. Cu alte cuvinte, poți vedea unde se află Moș Crăciun cu fiecare cadou livrat.

Platforma se deschide în fiecare an la 1 decembrie.

Dacă ești curios să vezi unde se află Moș Crăciun în acest moment, îl găsești aici: Harta lui Moș Crăciun, actualizată în timp real.

2 – Primii brazi de Crăciun artificiali, confecționați din pene de gâscă

Sursa foto: Shutterstock

În 1985, în Germania, în magazinele cu decorațiuni de Crăciun au apărut și primii brazi artificiali. Dacă acum suntem deja obișnuiți cu brazii din plastic, în 1985 oamenii aveau de ales între brazii naturali și brazii de Crăciun confecționați din pene de gâscă.

3 – Jingle Bells, prima melodie care s-a auzit în Spațiu. A intrat în Cartea Recordurilor

Sursa foto: Shutterstock

În 1965, pe 16 decembrie, echipajul NASA Gemini 6A a scris istorie când au pornit, printre stele, melodia „Jingle Bells”. Cu această ocazie, cântecul a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de „Primul cântec care s-a auzit vreodată în Spațiu”.

4 – Roșu și alb de Crăciun acum? Nu a fost așa mereu

Sursa foto: Shutterstock

Odinioară, culorile reprezentative ale Crăciunului erau albastru, verde și alb, însă totul s-a schimbat odată ce a apărut pe piață campania de Crăciun a companiei Coca-Cola.

Coca-Cola ne-a făcut cunoștință cu un Moș Crăciun îmbrăcat în roșu și alb și ne-a schimbat cromatica în privința sărbătorilor de iarnă.

5 – Primul brad de Crăciun, un cadou din partea Prințului Albert al Germaniei pentru soția sa

Sursa foto: Shutterstock

Primul brad îmbodobit a apărut într-o ilustrație care-i afișa pe Prințul Albert al Germaniei și pe soția lui alături de un brad de Crăciun. Acesta a fost, de fapt, un cadou.

Ilustrația a apărut în 1848 în Illustrated London News, iar conceptul de a îmbodobi bradul de Crăciun s-a răspândit mai apoi în toată lumea.

6 – Cadourile de Crăciun în Islanda

Sursa foto: Shutterstock

Islanda nu este pretențioasă atunci când vine vorba despre cadourile de Crăciun și ne îndeamnă să privim în esența sărbătorilor de iarnă: liniștea și compania celor dragi.

Islandezii îți fac cadou cărți de Crăciun, iar apoi petrec seara citindu-le.

7 – Biscuiți și lapte pentru Moș Crăciun

Sursa foto: Shutterstock

Olandezii au dat naștere conceptului de „bunătăți pentru Moș Crăciun”. Farfuria cu biscuiți și paharul cu lapte este nelipsit din casa olandezilor în seara de Moș Nicolae.

Tradiția s-a extins în toată lumea, iar obiceiul inițial creat pentru Moș Nicolae a fost dus până în seara de Crăciun.

8 – Cadourile de Crăciun. De unde vine această tradiție?

Sursa foto: Shutterstock

Cadourile de Crăciun sunt menționate prima dată în Biblie, chiar în pasajul în care se vorbește despre nașterea lui Iisus Hristos, iar cei trei magi au adus daruri pentru a celebra evenimentul.

9 – Adresa 11344 Edbrooke din „Polar Express” există și în realitate

Sursa foto: Shutterstock

Printre multe alte filme specifice Crăciunului se află și „Polar Express”. Dar dincolo de mesaje și despre momentul introspecției, în film este menționată adresa 11344 Edbrooke – locul în care stă Billy – The Lonely Boy sau Billy – Copilul Singuratic. În realitate, 11344 Edbrooke există și este adresa la care locuia în copilărie regizorul filmului, Robert Zemeckis.

10 – Moș Crăciun și propriul său cod poștal: H0 H0 H0

Sursa foto: Shutterstock

Totul a pornit de la mâhnirea copiiilor din Canada care îi scriau Moșului, dar acesta nu răspundea niciodată. Așadar, Poșta Canada a atribuit un cod poștal pentru toate scrisorile trimise de copii către Moș Crăciun. Există un serviciu special cu poștași angajați care și răspund copiilor la scrisori, iar Moș Crăciun a primit propriul său cod poștal.

Echipa Europa FM îți urează sărbători cu bine!

Nu uita că frumusețea Crăciunului stă în oamenii pe care îi ai alături, nu în cadourile primite 🙂

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Creştinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul la 7 ianuarie