La protestul Diasporei din 10 august 2018, aproximativ 700 de manifestanți au depus plângeri la parchet, majoritatea acuzând că au fost răniți de gazele lansate de jandarmi, inclusiv către familii cu minori și bătrâni.
După clasarea părții de dosar care îi viza pe șefii Jandarmeriei de acum 2 ani, societatea civilă dar și unii lideri politici au protestat.
Mai ales că unele victime au povestit că procurorul de caz nic măcar nu i-a audiat pe cei agresați de acțiunile jandarmilor.
Vlad Gheorghe este unul dintre manifestanții din 10 august 2018:
Săptămâna trecută, șefa DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat parţial soluţia de clasare a Dosarului 10 August şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie, dar soluţia trebuie aprobată de un judecător.
Astfel, ar putea fi cercetați, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii în MInisterul de Interne.
Procurorul șef al DIICOT a declarat ca procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în Dosarul 10 August şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.
Indiferent care va fi soluția pe care o va da Curtea de Apel București astăzi, procurorii încă pot afla cine este vinovat de violențele împotriva manifestanților din 10 august 2018, spune realizatoarea emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM, Ioana Ene Dogioiu.
Și asta pentru la Parchet mai există un dosar în care sunt cercetați mai mulți jandarmi, cu grade mici, care au lovit direct, unii protestatari.
FOTO: Octav Drăgan