Victor Silaghi v-a invitat weekend-ul trecut să descoperiţi Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.
După 4 ani de lucrări, luna aprilie a anului 2015 ne-a adus, în Bucureşti, redeschiderea unui complex cultural modern, comparabil cu marile centre culturale europene și mondiale.
Cu o existenţă de peste 150 de ani, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” este una dintre cele mai prestigioase instituţii teatrale din România.
Prima clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti (1852-1944) a fost cea din Calea Victoriei, pe locul unde astăzi se află Hotelul Novotel. La începuturi a purtat denumirea de Teatrul cel Mare (1852–1864), iar din 1875, cea de Teatru Naţional.
Teatrul Naţional din Bucureşti, cu sediul situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.2, şi cu pălăria lui Caragiale aşezată peste cea mai mare dintre săli, a fost proiectat şi realizat de un colectiv de la I.P. Proiect Bucureşti, condus de prof. arh. Horia Maicu, prof. arh. Romeo Belea (şef de proiect complex) şi prof. arh. Nicolae Cucu, având drept consultanţi pe marii maeştri ai teatrului românesc, regizorii Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei şi Horea Popescu. Structura de rezistenţă a fost concepută de către inginerul Alexandru Cişmigiu. Planul iniţial al clădirii prevedea numai 3 săli: Sala Mare, Sala Studio (Mică) şi Sala Atelier – o sală experimentală de teatru. Naţionalul bucureştean a fost considerat de experţi drept o realizare unicat a momentului, judecând după mărimea şi gradul de dotare a scenelor, precum şi a atelierelor tehnice aferente.
Pe 18 aprilie 2015, a vut loc premiera spectacolului “Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, în regia lui Dan Puric, care a marcat inaugurarea noii Săli Mari, integral refăcută și redimensionată.
Mai multe informații despre piesele care se joacă azi și istoria acestui teatru puteți afla de pe siteul oficial: www.tmf.ro