Case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă, acuză șeful Fiscului.
Invitat la interviurile Europa FM, Gelu Diaconu afirmă că aceste case de avocatură se folosesc de statutul special al profesiei.
Firmele fantomă sunt introduse în lanțuri de tranzacționare, apoi dispar, evitându-se astfel plata dărilor către stat.
“Există câteva firme de avocatură în București, care, prevalându-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au înființate și funcționează câteva mii de firme care, de regulă, sunt activate și introduse în lanțuri de tranzacționare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le ”distrugem” în activitatea curentă, dar este absolut necesar să nu mai permitem pătrunderea în lanțurile de tranzacționare, prin atribuirea codului de înregistrare în scop de TVA, și a altor astfel de firme”, a afirmat șeful Fiscului.
Gelu Diaconu a evitat să dea nume, însă unele dintre ele au fost înființate pe numele persoanelor cu handicap.
”Sunt foarte multe firme care aparțin fie persoanelor cu handicap, celor care nu au capacitatea de a derula activitate economică, dar în spatele cărora stau grupări organizate, grupări de infractori în stare pură și care au speculat slăbiciunea organului fiscal tocmai în atribuirea acestui cod de înregistrare de TVA”, a adăugat Gelu Diaconu.
Mai multe organizații ale oamenilor de afaceri l-au acuzat pe șeful ANAF că blochează activitatea firmelor, obligându-le să anunțe fiscul ori de câte ori modifică structura acționariatului sau sediul.
În replică, Gelu Diaconu spune că prin aceste măsuri se evită fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro.