Reprezentanții Autorității pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au anunțat că noile reglementări pentru înfierea copiilor din centrele de stat au intrat în vigoare.
Astfel, modificările aduse Legii Adopției au redus la jumătate numărul formularelor utilizate în procedura adopţiei, 12 fiind eliminate şi patru simplificate. De asemenea, au fost eliminate etapele administrative intermediare, respectiv corespondenţa pe suport de hârtie între direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului referitoare la completarea Registrului Național al Adopțiilor.
De asemenea, noua lege a adopţiei prevede, printre altele, că o familie nu mai poate selecta etnia copilului pe care doreşte să îl ia acasă, iar la un număr de cinci refuzuri, părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a introdus în noua legislație o procedură specială pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi, de regulă cei peste 7 ani și cu probleme medicale.
Va fi realizat un registru al copiilor greu adoptabili în care vor fi incluşi minorii care, timp de nouă luni de când au fost declaraţi adoptabili, nu au fost integraţi într-o familie ori au fost respinşi de familia adoptatoare, precum şi cei care, în decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.
Prin noua lege a adopţiilor, care se aplică din data de 12 august, autorităţile îşi propun să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an şi jumătate cât este în prezent, la mai puţin de 12 luni.
,,Efortul şi finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai mulţi copii să ajungă în familii. Astăzi putem să spune că da, procesul de adopţie este mai uşor, mai rapid. O lungă listă de documente au fost tăiate, digitalizate, simplificate, comasate. Pentru familia care doreşte să adopte, procesul a scăzut la sub un an “, a declarat Oana Ţoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Două probleme majore cu care se confruntă în acest moment România, în opinia UNICEF, sunt dificultatea cu care este declarat un copil ,,adoptabil” şi numărul mic al familiilor care doresc să adopte un copil.
În sistemul de îngrijire al statului sunt 57.500 de copii, din care doar 3.250 sunt adoptabili.
Prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de părinte adoptator a fost extinsă de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta să expire înainte de încheierea procedurilor de adopţie. În plus, un copil odată declarat ,,adoptabil”,va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.