Astăzi cinstim memoria Unirii de la 1859 printr‐o dezbatere legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Figură destul de controversată în epocă, Alexandru Ioan Cuza a rămas în conștiința românilor ca un domnitor luminos, în special datorită reformelor pe care le‐a inițiat. Rezultatele imediate n‐au apărut neapărat în perioada domniei lui Cuza, dar peste decenii, beneficiind și de o mai bună organizare a țării sub Carol I, reformele lui Cuza au determinat modernizarea României.
De aceea, cu tot respectul pentru domnitorul Unirii, ceea ce vom face noi astăzi va fi o dezbatere al cărei scop declarat este acela de‐al demitiza pe omul Alexandru Ioan Cuza , printr‐o cunoaștere cât mai exactă atât a faptelor sale bune, dar și a greșelilor care s‐au perpetuat și repetat de‐a lungul istoriei noastre.
Pentru a face lucrurile cu adevărat complicate, vă vom invita pe dumneavoastră, ascultătorii ca, după ce ascultați pledoariile pro și contra, să decideți dacă ați mai dori ca un om precum Alexandru Ioan Cuza să conducă România.
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-23-ianuarie-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]