Confidenţialitate

Arafat: Se recomandă acoperirea nasului și a gurii în spaţiile publice

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă transmite că autorităţile din mai multe județe au început să recomande purtatul măştii, sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice.

Potrivit lui Raed Arafat, acest comportament poate reduce răspândirea noului coronavirus.

“Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome”, a scris șeful DSU, duminică, pe Facebook.

“Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, adaugă Raed Arafat.

În condiţiile în care măştile nu se găsesc sau au preţuri foarte mari, există alternative care pot fi făcute acasă, scrie secretarul de stat.

“Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta”, continuă Raed Arafat în postarea sa.

“Purtarea măştii sau a orice material care poate împiedică ca particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutăm, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii. Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza! Totodată dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o masca acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă, şi să o călcaţi. Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!”, conchide Raed Arafat.

Şeful Cancelariei premierului susține că, la momentul actual, se duce ”o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în contextul pandemiei.

“Am început acest război cu virusul ucigaș cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, și în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omenește posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă”, scrie Ionel Dancă într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, sunt folosite toate ”armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile.

Oficialul guvernamental menționează înțelegeri de achiziţii internaţionale au fost anulate pentru contra-oferte cu o valoare mai ridicată.

“Au fost situații fără precedent în care contracte ferme de achiziții internaționale au fost anulate cu restituirea avansurilor fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Alte contracte, aflate în plină procedură de livrare, erau blocate cu marfa încărcată ca urmare a deciziilor naționale de interzicere a exporturilor. Asigurarea coridoarelor de transport și a culoarelor de zbor a devenit mai dificilă în acest timp decât trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis”, scrie acesta.

Procesul de achiziţie a materialelor sanitare şi medicale ”a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate”, susține Ionel Dancă.